Društvo

Četrdeset dvije godine od katastrofalnog zemljotresa

Fotografija Trga od oružja 1979. godine - A. Saulačić

Na današnji dan 1979. godine Crnogorsko primorje zadesio je katastrofalan zemljotres intenziteta 9 stepeni Merkalijeve skale.

Epicentar ovog zemljotresa nalazio se u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale.

Najviše je stradao dio Starog grada prema moru, sa objektom stare Vijećnice, Kneževom palatom i Kulom gradske straže, kod kojih je došlo do potpunog urušavanja zidova i međuspratnih konstrukcija.

U zemljotresu na Crnogorskom primorju je poginulo više od 100 osoba, oko 600 je bilo povrijeđeno, a više od 80 hiljada je ostalo bez kuća.

Zemljotres je bio najveća katastrofa ove vrste u tadašnjoj Jugoslaviji i jedna od najvećih u Evropi tokom posljednjih nekoliko vjekova.

Osim Kotora, stradali su gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, porušena su ili oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječje zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu.

Velike štete su bile na putnoj mreži-oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom, bile su pojave likvifakcije (tečenje tla), klizišta i odroni.

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3 i po do 4 stepena Rihterove skale kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Send this to a friend