Društvo

CGO: Međunarodni dan OSI bez napretka u ostvarivanju njihovih prava

Još jedan 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – prolazi bez napretka u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

Foto: CGO
Foto: CGO

“Ukidanje posebnog odjeljenja za prava OSI, u okviru nadležnog Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, šalje poruku da OSI nijesu prioritet djelovanja Vlade u oblasti ljudskih prava. Iako Strategija za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti prepoznaje žene i djevojčice kao posebne mete diskriminacije, u praksi institucije ne čine dovoljno da se takvi slučajevi spriječe”, kažu u CGO.

Upozoravaju da OSI još uvijek ne mogu u potpunosti tajno glasati na izborima čime se direktno krše njihova političkih prava.

“S druge strane, istraživanja CGO ukazuju da građani i građanke imaju vrlo malu socijalnu distancu prema OSI i to prihvatanje mora biti putokaz vlastima u pravcu poboljšanja potrebnih servisa podrške za OSI, primarno personalne i asistencije u nastavi i na poslu, zatim prilagođavanja javnih objekata i informacija, ali i adresiranja višestruke diskriminacije”, navode iz CGO.

Ovo je, zaključuju, poziv institucijama Crne Gore da OSI, kao jednu od ranjivih grupa, uvrste u svoje prioritete i doprinesu unaprijeđenju njihovog dostojanstvenog života.

Tags
Send this to a friend