Društvo

Crna Gora preuzela predsjedavanje ReSPA-om za 2020.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, učestvovala je na 10. sastanku Upravnog odbora regionalne škole za javnu upravu na Zapadnom Balkanu (ReSPA) na ministarskom nivou u Skoplju. Tom prilikom, predsjedavajući Upravnog odbora 2019, Damjan Mančevski, ministar za informaciono društvo i administraciju Republike Sjeverne Makedonije, predao je predsjedavanje ReSPA-om Suzani Pribilović, ministarki javne uprave i predsjedavajuće Upravnog odbora ReSPA na ministarskom nivou 2020. godine.

Ministarka Pribilović je prilikom preuzimanja predsjedavanja za 2020. godinu zahvalila ReSPA-i na dosadašnjoj podršci i izuzetnoj saradnji od osnivanja Ministarstva javne uprave.

“Predsjedavanje ReSPA-om za Crnu Goru predstavlja veliki izazov i još veću obavezu, s obzirom da preuzimamo predsedavanje od Sjeverne Makedonije koja je u proteklih godinu dana ostvarila značajan napredak u oblasti reforme javne uprave. Imamo čvrsto opredjeljenje da slijedimo taj primjer i iskoristimo mogućnosti saradnje s ReSPA-om za unapređenje javne uprave, pa će u fokusu naših aktivnosti u narednom periodu biti pružanje usluga, jer to je ono što najviše osjete građani od naših reformskih aktivnosti”,  kazala je Pribilović.

Deseti sastanak Upravnog odbora na ministarskom nivou održan je u cilju rezimiranja glavnih dostignuća u procesu poboljšanja javne administracije na Zapadnom Balkanu i dalje inicijative za unapređenje regionalne saradnje, kao i nove modele zajedničkog rada u okviru ReSPA programa, uz podršku Evropske komisije.

Sastanku su prisustvovali ministri i visoki zvaničnici zaduženi za resor javne uprave iz zemalja ReSPA članica, Bosne i Hercegovine, Albanije Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i predstavnici Evropske komisije i Kosova.

Nakon sastanka, počela je dvodnevna Ministarska konferencija o Digitalnoj transformaciji „Obnoviti javnu upravu za digitalno doba“, koja je okupila visoke predstavnike državnih administracija Zapadnog Balkana, koji se bave reformom javne administracije, menadžmentom javnih finansija i evropskim integracijama, kao i predstavnike Evropske komisije, OECD/SIGMA, regionalnih i međunarodnih organizacija i drugih partnera. Na konferenciji će biti diskutovano o dosadašnjim iskustvima iz domena digitalne transformacije javne uprave.

M.D. 

Send this to a friend