Društvo

Do viših zona u Bijeloj voda teško stiže, stanovnici negoduju

Foto: Radio Jadran

Mještani naselja Zadvorina, iznad Bijele školjke, duže od godinu kubure sa slabim pritiskom i nedovoljnom količinom vode za svakodnevnu upotrebu. Od gradskog Vodovoda konstantno zahtijevaju rješenje problema.

Situacija je naročito otežana dolaskom ljetnje sezone, jer se povećava broj potrošača i potrošnja vode na nižim kotama, bliže centru, zbog čega im je u naselju drastično umanjen pritisak. U srijedu vode uopšte nijesu imali, priča za Radio Jadran jedan od mještana, Nemanja Šarović. On, između ostalog, tvrdi da su još dvije zgrade prikopčane na cijev preko koje se snabdijevaju vodom.

“Žalimo se godinu da nemamo vodu u Zadvorini, a računi nam uredno stižu. Direktorica Vodovoda priča o isporukama vode ka Kotoru, a nemaju je građani Novoga. Postavlja se veća cijev za jednu kuću u naselju Vala, a nama ne žele da riješe problem, jer kako direktorica kaže “nema čarobni štapić”. Obećavali su nam prošle sedmice da će doći u ponedjeljak da krenu sa radovima, ali je sve ostalo samo na priči”, ističe Šarović.

U Tehničkoj službi Vodovoda i kanalizacije objašnjavaju da bi zbog privremenog rješavanja problema postojeću priključnu cijev trebalo zamijeniti širom, prečnika Fi100, koja prolazi glavnim putem kroz naselje, a dijelom kroz privatne parcele. Za trajno rješenje trebalo bi negdje na trasi izgraditi buster stanicu od 10 kubika čije bi pumpe povećavale dotok vode. U oba slučaja riječ je o investicijama većim od 10 hiljada eura, s tim što bi se za izgradnju buster stanice morao raditi projekat.

U Tehničkoj službi naglašavaju da su trenutno fokusirani na sanaciju svakodnevnih kvarova na mreži, ali su za privremeno premošćavanje problema odvojili i materijal i radnu snagu. Za građevinske radove, međutim, trebalo bi angažovati izvođača.

Dodatni problem su, kako dodaju, pojedine kuće u naselju Zadvorina, koje su u nivou sa rezervoarom Bijela, pa je snabdijevanje vodom otežano ukoliko rezervoar nije pun, a u ljetnjim mjesecima rezervoar se brže prazni.

U Tehničkoj službi kažu i da im niko od mještana, kao ni Mjesna zajednica, zvanično nijesu tražili da se nedostatak vode nadomjesti angažovanjem cistijerne.

Konkretniji radovi trebalo bi eventualno da počnu sljedeće sedmice, s obzirom na to da će u rješavanje problema Vodovod najvjerovatnije uključiti i lokalnu upravu.

Send this to a friend