Društvo

Društvo u Crnoj Gori nije spremno za surogat materinstvo

Pitanje surogat materinstva izazvalo je burnu raspravu tokom rasprave o Predlogu zakona o medicinskoj potpomognutoj oplodnji, na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore. Naime, Predlogom ovog zakona surogat materinstvo u Crnoj Gori je zabranjeno, zbog brojnih, kako su predlagači naveli, etičkih problema i zloupotreba. S druge strane, poslanici su skrenuli pažnju na pitanje žena kojima je rođenjem, bolešću ili tjelesnom povredom onemogućeno rađanje, pišu Dnevne novine.

Novitet je da davaoci polnih ćelija moraju biti žene do 33, a muškarci do 40 godina starosti. Država će i dalje finansirati tri postupka za žene do 44 godine, a na snazi i dalje ostaje zabrana surogat majčinstva. Zakon preciznije uređeje uslove koje zdravstvena ustanova mora ispunjavati da bi zadovoljila standarde i kvalitet. Uvodi se novi sistem jedinstvene identifikacije davaoca polne ćelije postupaka svakog lica u postupku i na kraju i dijete koje je rođeno nakon medicinski potpomognute metode. Zakonom je propisana i zabrana kako bi se obezbijedilo poštovanje etičkih i bioetičkih principa, dostojanstvo podataka o ličnosti i drugih principa.

Prema riječima predstavnica predlagača, generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa Slađane Pavlović, u Crnoj Gori i dalje ostaje zabranjeno surogat materinstvo, upravo iz razloga zaštite etičkih i bioetičkih principa, te sprečavanje zloupotrebe postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

“Ovo je praksa koja je prisutna i u okolnim državam poput Hrvatske, Srbije, Bosne i većini država Evropske unije”, navela je ona.

Odgovarajući na pitanja poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše, Pavlović je kazala da se usvojenom Rezolucijom Evropskog parlamenta osuđuje svaki vid i praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima budući da postoji dokazana praksa izigravanja ovog zakonskog rješenja.

“Mi smo geografski i demografski mala zemlja i tu se otvara j oš jedna dilema anonimnosti takvih slučajeva. Na taj način, smatramo da će se stigmatizovati i par koji je ušao u komercijalni ugovor i samo dijete i da je zaštita privatnosti na taj način veoma otežana”, predočila je Pavlović.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Ljiljana Đurašković ipak je naglasila da se mora razdvojiti biznis od emocija.

“Dosta puta je sestra rodila dijete za svoju sestru. Mogli biste malo razraditi ovaj član” poručila je Đurašković.

Pavlović je pak skrenula pažnju na mogućnost usvajanja djece u tom slučaju.

Poslanica DPS Nada Drobnjak smatra da društvo u Crnoj Gori nije spremno da prihvati surogat materinstvo. Ipak, govoreći o rješavanju problema neplodnosti kod crnogorskih parova, ona napominje da u posljednjih 10 godina nije bilo velikog napretka.

Send this to a friend