Društvo

FOTO: Kotor: Završena prva Ljetnja škola u bioinformatici

bio-ict_summer_school_3.jpg

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, cilj škole je bio da se studenti bolje upoznaju sa savremenim istraživačkim metodama, sa radom i aktivnostima prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori, kao i da nauče koje osobine bi trebao da posjeduje mladi moderni naučni istraživač 21. vijeka.

“Studenti su imali priliku da se uvjere u važnost multidisciplinarnog pristupa nauci i istraživanjima i značaju međusobne saradnje i razmjene informacija i znanja koje svako od njih posjeduje u svojoj oblasti, kako bi na kraju došli do mjerljivih i značajnih rezultata i otkrića. Takođe, mladi studenti su dali i svoje ideje i smjernice za budućnost naučno-istraživačkog rada”, kazali su iz resora.

Polaznici Ljetnje škole učestvovali su u svim istraživanjima sa iskusnim kolegama Instituta za biologiju mora u Kotoru terenskim izlaskom istraživačkim čamcem na more. Na određenim pozicijama u Bokotorskom zalivu mjerili su osnovne hidrografske parametre mora, temperaturu, salinitet, Ph vrijednost, sadržaj kiseonika, a uzimani su uzorci i morskoga sedimenta za analizu sadržaja teških metala.

“Na uzgajalištu COGIMAR, koji je partner iz privrede na BIO-ICT, studenti su se upoznali sa procesom uzgoja zdrave hrane iz mora kao i važnosti sanitarnog kvaliteta vode u kojoj se ti organizmi gaje. Sa kolegama sa Biotehničkog fakulteta studenti su obišli i imanje jednog organskog uzgajivača na Grahovu, gdje su se upoznali sa metodama uzorkovanja i analize zemljišta, kao i procesom organske proizvodnje. Aktivnosti su se sljedećeg dana preselile u laboratorije Instituta za biologiju mora uz novu opremu koja je stigla kroz BIO-ICT projekat, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje odrađen je i sanitarni dio kontrole morske vode koji je redovan”, piše u saopštenju.

Polaznicima su nakon uspješno završene obuke dodijeljeni sertifikati Ljetnje škole u bioinformatici.

Send this to a friend