Društvo

U Crnoj Gori 26 djece oboljelo od raka, najbitnija podrška porodice

foto: Iva Mandić

U Crnoj Gori od raka je oboljelo 26 djece, a broj mališana oboljelih od ove opake bolesti nije u porastu, podaci su Instituta za javno zdravlje. Institut apeluje koliko je bitna rana dijagnostika, te da rak ne treba da bude tabu tema. Roditelji ističu koliko je bitna podrška porodice.

Ove podatke, saopštila je predstavnica Instituta za javno zdravlje Verica Osmanović, povodom obilježavanja 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti koji je obilježen na Trgu republike u Podgorici.

“Dijagnostički gledano najviše je leukemije, zatim maligni tumori mozga, kostiju. Skrenula bih pažnju na prevenciju. Djeca koja su genetski predisponirana da imaju ovu bolest treba da imaju rane kontrole, treba da prihvatimo zdravi način živjenja u porodici, da vodimo zdravu ishranu, praktikujemo fizičku aktivnost, da ne koristimo duvan, roditelji da djecu ne izlažu duvanu, da ne izlažu mirkoorganizmima i svemu onome što može da dovede do karcinoma”, apeluje Osmanović.

Osmanović
foto: Iva Mandić

Ističe da je bitna rana dijagnostika, kod odraslih, a naročito kod djece, te da svaki roditelj zna svoje dijete i može da uoči promjene.

“Simptomi na koje roditelji naročito treba da obrate pažnju su da je dijete malaksalo, da ima temperaturu koja je uporna ne prolazi, da ima bolove u kostima, otok u zglobovima, da su čvorovi izraženi na preponama ili vratu, a da nijesu praćene infekcijom. Obratiti pažnju i na otekline na stomaku, uporne glavobolje koje su praćene povraćanjem, gubitak vida, bijela zjenica gubitak ravnoteže. Obavezno se javiti izabranom pedijatru, koji će reći da li je ovo za tretiranje ili nije”, kazala je ona.

Ovim putem apeluje na trudnice da imaju odgovornost prema sebi i budućem potomstvu.

“One trebaju da prate upute izabranog ginekologa, da ne koriste duvan, psihoaktivne supstance, ljekove i savjete prijateljica, jer će ljekar koji prati vašu trudnoću dati pravilnu terapiju koja neče uticati na vaše potomstvo”, naglasila je Osmanović.

foto: Iva Mandić

Ističe da rak ne treba da bude tabu tema u Crnoj Gori, te da svi treba da pokažu da su djeca najbitnija.

“Simbol Međunarodnog dana borbi protiv malignih tumora djece jeste zlatna vrpca koja pokazuje da su nam djeca najbitnija, i koliko mali ljudi prolaze kroz teškoće. Koliko su hrabri i time nam daju podstrek da se borimo da karcinom u Crnoj Gori ne bude tabu tema i da pozitivno utičemo da je rak izlječiv”, jasna je Osmanović.

U svijetu godišnje oboli 160.000 djece do 14 godina, odnosno 80.000 djece od 15 do 19 godine, a preko 90.000 najmlađih umre od ovih bolesti.

Roditelji ističu da je važna podrška uže i šire porodice

Majka djeteta koje je izliječeno od leukemije i članica udruženja Feniks, Gorica Ćurčić istakla je da je podrška porodice najbitnija, kao i da je rana dijagnostika važna za izliječenje.

“Moja djevojčica je imala dvije i po godine kad joj je dijagnostikovana leukemija. Prvi simtomi bili su prehlada, upala, konstantne temperature i pojavile su se na koži modrice, sve se desilo prebrzo i na sreću u tom zlu to je jako rano otkriveno u početnoj fazi. Ona je završila sa liječenjem, hvala Bogu djevojčica je zdrava ide u školu”, rekla je ona.

Ćurčić dodaje da je djevojčica bila mala i da tog perioda ne sjeća, iako je proces liječenja trajao dvije godine.

“Prvi dio je bolničko liječenje ono traje od osam do 12 mjeseci. Onda sve to zavisi kako djeca podnose terapije, nakon toga ide period održavanja gdje dijete prima terapiju tj. pije ljekove i citostatike, ali boravi kod kuće”, objasnila je ona.

Poručuje roditeljima, čija se djeca bore sa ovom opakom bolešću, da moraju biti zajedno i da moraju biti podrška svakog momenta, ne samo uži članovi porodice već cijela familija. Ističe da je pomoć psihologa bila  bitna.

“Ja sam tokom boravka u bolnici imala pomoć psihologa i u najtežim momentima razgovor sa psihologom mi je puno pomogao. Bilo bi dobro kada bi, i na dječjem odjeljenju postojao takav vid saradnje”, naglašava ona.

Dodaje, da će priručnik “Kako pomoći djetetu tokom boravka u bolnici”, koji je pripremio Feniks – udruženje roditelja djece oboljele od kancera biti od pomoći naročito majkama.

Iz udruženja Feniks su saoštili da je ovo peti put da obilježavaju ovaj datum, a na njihovom sajtu roditelji mogu da pitaju sve što ih zanima. Ovo udruženje redovno priprema brošure za sve roditelje kako da pristupe i pomognu djetetu.

A. Gajević

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend