Društvo

HN: Od divljanja do transparenta i majica “Kosovo je srce Srbije”

trojka-iz-bloka-karaca-640x480.jpg

 

Klub se, zbog svega toga, juče saopštenjem ogradio od čitavog događaja, ističući da im je cilj bio isključivo humanitarni aspekat, s obzirom na to da je sav prihod namijenjen socijalno ugroženim porodicama iz Herceg Novog.

“Samim tim, „Primorje” je smatralo moralnom obavezom da ustupi teren na Karači, kao i sve potrebne rekvizite navedenoj organizaciji”, naveli su oni u reagovanju.

Da će tu, osim sporta, biti i politike, postalo je jasno već prvog dana turnira, jer je događaj molitvom osveštao i otvorio izvjesni sveštenik SPC, paroh Nikola Todorović, koji je prvi i gađao za trojku, a onda i Zoran Dojčinović, konzul Srbije u Herceg Novom.

“Prodavale su se i majice na kojima je pisalo „Imamo izlaz na more“, skandiralo se Kosovu i Srbiji”, tvrde za Pobjedu osobe koje su pratile turnir. Osim toga, na jednom od transparenata koji je bio okačen na ogradi terena, vidi se mapa Crne Gore preko koje je oslikana srpska zastava, sa četiri ocila, a u kvadratu oivičenom crnim linijama piše „nema predaje“.

“Sve to je samo djelić ikonografije koja je pratila ovaj događaj. Zadržao sam se desetak minuta i pošao”, ispričao je Pobjedi jedan od posjetilaca turnira.

Radio Jadran je prenio da je, za razliku od prve noći i košarkaškog spektakla, sljedeće večeri došlo do nacionalističkog divljanja na Karači, te da je grupa navijača nosila transparent „Kosovo je srce Srbije”, kao i majice sa istim natpisom. Novljanka Milijana Zambelić koja stoji iza Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe Crna Gora“, koja je organizovala turnir „Trojka iz bloka”, sinoć je Pobjedi dala izjavu povodom događaja na ovom skupu, ali je onda povukla i poslala saopštenje.

“Povodom teksta koji je objavljen na portalu Radio Jadran, obavještavamo javnost da je turnir u brzom šutiranju trojki „Trojka iz bloka”, koji je održan u nedjelju, 24. jula, na košarkaškom terenu Karača, prošao u miru i poštovanju svih građana Herceg Novog i njihovih gostiju”, piše u saopštenju.

Navodi se kako se ovakav turnir redovno održava u svijetu.

“SAD, Švajcarska, Njemačka, Austrija, još od 2012. godine, što, piše u saopštenju, govori o kvalitetu i podršci projektu. Projekat je podržan od velikog broja poznatih ličnosti iz svijeta sporta, muzike i kulture”, navodi se u dopisu.

Zambelić u saopšenju nije komentarisala činjenicu da se klub ogradio od dešavanja na turniru, kao ni informacije o transparentima, majicama i povicima navijača.

U saopštenju KK „Primorje 1945“ navodi se, pored ostalog, da su zahvalni građanima Herceg Novog koji su prisustvovali turniru da bi razvili sportski duh i pokazali humanost na djelu, ali se i izvinili zbog, kako su naveli, za njih iznenađujuće simbolike i ponašanja glavnih organizatora projekta „Trojka iz bloka“.

“Uz uvažavanje simbolike i himni svih država, naglašavamo da KK ,,Primorje“ nikada nije podržavao niti će ikada podržati korišćenje sporta u političke svrhe i žalimo što je navedeni događaj okončan sa mrljom u tom dijelu”, piše u reagovanju.

Uprava kluba ogradila se od, kako su naveli, politizovanog performansa organizatora projekta „Trojka iz bloka“, uz poruku da ovaj klub za svoj primarni, ali i jedini cilj ima promovisanje sportskih vrijednosti. 

Pomoć za dvije porodice

Humanitarna pomoć sa turnira „Trojka iz bloka“ biće uručena porodicama Šuković i Jančić sa Sušćepana i Igala. Koliko je novca prikupljeno, biće naknadno objavljeno, a porodice će pomoć dobiti za desetak dana.

Pobjednički pehar podigao je Boris Jovičić iz Podgorice koji je imao učinak od 31 poena u superfinalu.

Send this to a friend