Društvo

Internacionalni dan čišćenja obale u Buljarici

Danas se održava drugi po redu “Internacionalni dan čišćenja obale” u Crnoj Gori, u organizaciji NVO “Zero Waste Montenegro”, EU Delegacije u Crnoj Gori i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

“JP Morsko dobro podržalo je ovu akciju internacionalnog dana čisćenja obala. Ovo nije jedina akcija koju Morsko dobro organizuje tokom godine. Mi obiljđavamo Medjunarodni dan planete zemlje, zatim Dan obale, Dan močvarnih staništa, podržavamo sve inicijative lokalnih NVO zajednica kada je u pitanju promovisanje zaštite životne sredine”, izjavio je Nemanja Malovrazić iz Morskog dobra povodom današnjih aktivnosti

Ove godine kada je u pitanju internacionalni dan čišćenja obala,  odazvale su se brojne nevladine organizacije i preduzeća.

“Već drugi put zaredom Zero Waste organizuje internacionalni dan čišćenja obala. U saradnji sa javnim preduzećem Morsko dobro, Opštinom Kotor, EU Info centrom i delegacijom EU u Crnoj Gori, ovo je bilo najveće cčišćenje do sada. U saradnji smo sa velikim brojem nevladinih organizacija i javnih ustanova u Crnoj Gori”, kaže projekt koordinator NVO Zero Waste Montenegro Vanja Cicmil o današnjoj akciji.

“Za ovo čišćenje poseban fokus je na plastici za jednokratnu upotrebu koju ćemo kasnije odnijeti u reciklazni centar. Cak 60 odsto otpada koji nađemo i koji završi u moru je zapravo ta plastika za jednokratnu upotrebu. Želimo naročito da skrenemo pažnju crnogorskoj javnosti kakav je uticaj tih proizvoda koji su jako loše dizajnirani na našu prirodu”, objašnjava Cicmil.

Ovoj akciji se pridružila i Beki iz SAD.

“Moje ime je Beka . Ja sam iz USA i ovdje sam da odrzim Crnu Goru lijepom. Saznala sam preko direktora škole moga sina i bilo mi je drago da ja i moj sin učestvujemo u akciji. Bio je autobus koji nas je doveo. Pa, mi živimo u Crnoj Gori, isto bih uradila u Americi i bilo gdje da živim. To je vrlo važno i svakoga dana gledamo posledice zagađenja, plastika u okeanima, klimatske promjene itd. Vrlo je važno za svakoga od nas da čini sve što može da spasi planetu za djecu”, izjavila je savjesna volonterka.

Send this to a friend