Društvo

Jelovac: Reforma obrazovanja ukloniće nedostatke

UCG

Na Građevinskom fakultetu trebalo bi da bude više praktične nastave, smatra predsjednik Studentskog vijeća te univerzitetske jedinice, Danilo Jelovac, ocjenjujući da bi reforma visokog obrazovanja trebalo da riješi određene nedostatke.

Građevinski fakultet, kako je rekao, prepoznat je kao jedan od najtežih fakulteta na Univerzitetu Crne Gore i kao takvog, nije ga lako završiti, zbog čega broj studenata koji izađu sa diplomom nije veliki.

„Mi smo zemlja u razvoju, građevinska industrija je jedna od najrazvijenih tako da mladi inženjeri nemaju većih problema prilikom zapošljavanja. Imajući u vidu date činjenice mogu reći da sam zadovoljan pozicijom našeg fakulteta u odnosu na druge fakultete na tržištu rada“, kazao je Jelovac agenciji MINA.

Kad je u pitanju usklađenost programa rada na Građevinskom fakultetu sa inovacijama, on je rekao da teže tome.

„Fakultet je dio Erasmus programa, što znači da su naši studenti u mogućnosti da posjete najbolje fakultete u Evropi i tamo upotpune znanje stečeno na našem fakultetu“, naveo je Jelovac.

On je ocijenio da je praktično znanje veoma bitno za njihovu struku.

„Profesori se trude da nam to omoguće koliko su umogućnosti. Bilo je posjeta nekim gradilištima, ali smatram da bi trebalo da ih bude više. Moj predlog je da se uvede dan praktične nastave, da se jednom nedeljno obiđe neko gradilište“, rekao je Jelovac.

Takođe, kako dodaje, bilo bi dobro da Fakultet napravi dogovor sa vodećim firmama iz te oblasti po kojem bi studenti za vrijeme ljeta, na primjer, bili određeni period na gradilištima i tako imali neki vid prakse.

Upitan da li je, kao student Građevinskog fakulteta, ali i osluškujući stavove ostalih, zadovoljan onim što taj Fakultet nudi, Jelovac je rekao da je bilo par nedostataka, ali bi oni trebalo da budu riješene reformom koja kreće od ove godine.

„Naš Fakultet ima male sale što nerijetko dovodi do zgusnutog rasporeda kolokvijuma i ispita. Kompjuterska sala je opremljena zastarjelom opremom tako da su ovo stvari kojima nijesmo baš zadovoljni“, dodao je on.

Prema riječima Jelovca, prioritet u podizanju studentskog standarda je svakako rjšavanje zgusnutog rasporeda polaganja, što bi studentima omogućilo slobodne vikende i mogućnost bolje pripreme za provjere znanja.

„Što se tiče stručnosti profesora i asistenata,vrlo sam zadovoljan, ono gdje nisam zadovoljan je način polaganja i bodovanja određenih predmeta, ali radimo na rješavanju tih problema i ne sumnjam da će sve doći na svoje“, zaključio je Jelovac.

Tekst je urađen u okviru projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Send this to a friend