Društvo

Kampanja Zablistaću u vrtiću u Pljevljima okupila oko 100 mališana

U Pljevljima je danas počela kampanja “Zablistaću u vrtiću“, koju je Ministarstvo prosvjete pokrenulo povodom početka upisa u predškolske ustanove. Kroz interaktivnu predstavu Dječijeg pozorišta „Stanković“ iz Nikšića, pjesmu i igru djece iz vrtića, sa gradskog trga poslata je poruka da je predškolsko obrazovanje ključno za razvoj i da svako dijete treba ići u vrtić.

Manifestacija je, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, okupila oko stotinu mališana i njihovih roditelja.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivo obrazovanje Arijana Nikolić-Vučinić je rekla da kampanja ima za cilj da još jednom ukaže roditeljima da boravak u vrtićima doprinosi znatno boljem cjelokupnom razvoju njihove djece.

“Djeca u vrtiću razvijaju kongnitivne vještine, uče prve riječi na engleskom jeziku, sklapaju prijateljstva i time se uče socijalizaciji. Uz predan rad vaspitača uče nove pjesme, razvijaju kreativnost, što doprinosi njihovoj većoj spremnosti za prelazak u školsko okruženje“, dodala je.

Direktorica pljevaljskog vrtića „Eko bajka“ Abela Popović ukazala je roditeljima na dobre uslove u kojima radi vrtić, pojasnila procedure upisa i pozvala ih da upišu svoju djecu.

Iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope CEB u Pljevljima će se graditi novi vrtić, a uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju.

U crnogorskim vrtićima trenutno boravi oko 21.000 mališana, a na sjeveru je nakon kampanje „Svi u vrtić“, koju je uz podršku Ministarstva prosvjete sprovodio UNICEF, obuhvat predškolskim obrazovanjem povećan za 20 odsto.

Povećanju broja djece u predškolskom obrazovanju, u 15 crnogorskih opština doprinosi i rad interaktivnih službi vrtića koje dva puta sedmično, u trajanju od dva do tri sata, sistematski i organizovano rade sa djecom u udaljenim područjima.

“Ministarstvo kontinuirano radi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i na poboljšanju uslova u postojećim. Iz pomenutog kredita CEB-a, vrijednog 17 miliona eura, izgrađena su dva vrtića u Podgorici, gdje će se graditi još dva. Osim već pomenutog vrtića u Pljevljima, iz istog kredita gradiće se i vrtići u Baru i Ulcinju. Takođe, raspisan je tender za izgradnju vrtića u Rožajama koji se finansira iz Kapitalnog budžeta, a radi se i na pronalaženju alternativnih prostora za proširenje kapaciteta ustanova”, ističu u Ministarstvu.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ se nastavlja već sjutra, 18. maja, na gradskom trgu u Bijelom Polju sa početkom u 10 sati, zatim na trgu u Rožajama 23. maja, dok će se u Plavu manifestacija održati 30. maja ispred Centra za kulturu. Kao i u Pljevljima, i u tim opštinama će se, sa ciljem animiranja djece i roditelja, izvoditi tematska predstava, koja će na zabavan način ukazati na značaj predškolskog obrazovanja za razvoj djeteta, a biće predstavljen i rad vrtića.

Događaju je prisustvovao i predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić.

Ž.N.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend