Društvo

Mala škola velike tradicije

JU OŠ “Bogdan Kotlica” Boan je mala škola velike tradicije. Osnovana je 21. septembra, daleke 1870. godine, u Manastiru Podmalinsko, kao jedna od 24 škole u ondašnjoj Crnoj Gori. Već 1874. godine škola nastavlja rad u Boanu, u privatnoj kući koja i danas postoji. Školske 1896/97. godine, proglašena je državnom školom i uselila se u novosagrađenu, istina nedovršenu školu, na čijim temeljima se i danas nalazi. Ime koje sada nosi dobila je 1861. godine po narodnom heroju Bogdanu Kotlici. Namjerno apostrofiramo dužinu trajanja OŠ “Bogdan Kotlica”, jer je njeno postojanje punih 148 godina, imalo više istorijski značaj.

NOSIOCI NAGRADE OKTOIH

Osnovna škola “Bogdan Kotlica” Boan je svoje postojanje, dugo gotovo vijek i po, obilježila nizom priznanja. Iznjedrila je dvadesetak doktora nauka.

Đaci ove škole, između ostalih bili su profesor doktor Bogdan Ašanin, profesor doktor Damjan Šećković, profesor doktor Branislav Grdinić i mnogi drugi, kao i na stotine fakultetski obrazovanih i uglednih ljudi. Kruna na njene uspjehe stavljena je 1985. godine, kada je postala nosilac najvećeg državnog priznanja na polju obrazovanja nagrade “OKTOIH” Nešto ranije, 1979. godine, nagradu “OKTOIH” dobio je i nastavnik ruskog jezika i književnosti Milorad Petrušić. Gotovo da je nemoguće nabrojiti sve one iz nastavnog kadra ove škole koji su ostvarili zapažene rezultate na polju obrazovanja i vaspitanja.

Direktorica škole Danijela Šobić kaže da danas, po organizaciji vaspitno-obrazovnog rada, škola spada u red uspješnih škola.

Organizovana je kao devetogodišnja škola i kontinuirano unapređuje kvalitet obrazovnog rada. Reformski procesi u sistemu obrazovanja u njoj se uspješno sprovode, a njeni učenici bilježe zapažene rezultate. Nastavni kadar je stručan i teži ka stalnom usavršavanju. Rezultati ove škole su tim veći, kada se ima u vidu broj njenih đaka.Školu pohađaju 32 učenika.

U matičnoj školi u Boanu, nastavu pohađa 24 učenika, a u PO Bare osam učenika. Bez obzira na broj učenika, rad u ovoj školi i rezultati koji se postižu, jesu više nego zapaženi. Redovna pomoć SO Šavnik, organizovano čišćenje puteva, kao i organizovani prevoz učenika iz okolnih sela, čine da se vaspitno obrazovni proces redovno obavlja. Osim Opštine Šavnik, koja je ove godine svim učenicima dodijelila besplatne udžbenike, pomoć u radu škole pružaju mnogi prijatelji škole, tako da naši učenici svake godine imaju besplatne izlete i besplatne đačke ekskurzije.

ZAPAŽENI REZULTATI NA TAKMIČENJIMA

Škola imala učenike koji su bili nosioci diplome “Luča”, osvojili niz priznanja na različitim konkursima i takmičenjima i zajedno sa nastavnicima pokrenuli stvaranje i štampanje školskog lista “Uskočka riječ’. Svi ti rezultati imaju nemjerljivu vrijednost, jer se rad sa malim brojem učenika zasniva na izvlačenju najvećih mogućnosti svakog učenika ponaosob.

Povodom niza jubilarnih datuma, škola redovno sprovodi kulturno-umjetničke programe.

“Osim nastave u školi imamo i mnogobrojne vannastavne aktivnosti. U toku školske godine imamo Dan sporta, Doček Nove godine, različite maskenbale, proslavu Dana škole i zabavne jednodnevne izlete. Takođe, idemo na takmičenja, kako opštinska, tako i državna. Redovno učestvujemo na proslavi Međunarodnog dana jezika, Danima nauke, Demokratskim radionicama”, kaže učenica Valentina Zeković.

Svake godine, dodaje njen drug Vladimir Jocović, učenici VII razreda borave tri dana na Ivanovim Koritima u okviru projekta “Cetinje jedna priča”.

“Prošle godine išli smo i na državnu smotru recitatora u Beranama, zatim na državno prvenstvo za mlade šahiste u Podgorici, gdje smo zauzeli treće mjesto. Učestvovali smo i na Festivalu glume u Baru, gdje smo uzeli tri nagrade, prvo mjesto za epizodnu žensku ulogu, drugo mjesto za mušku ulogu i treće mjesto za režiju. Sve ove aktivnosti nam služe da se družimo i zabavimo, ali i da prevaziđemo tremu od javnih nastupa. Zbog svega ovoga volimo našu školu”, ističe Vladimir.

Send this to a friend