Društvo

Materijalnu pomoć prima preko 6. 000 porodica

Ilustracija

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva, a širom svijeta milioni ljudi žive u ekstremnom siromaštvu. Situacija je, nažalost, daleko od idealne i u Crnoj Gori. Materijalnu pomoć prima oko šest hiljada i četiri stotine porodica.

Siromaštvo u Crnoj Gori i dalje je veoma izraženo, a tome svjedoče i poslednji podaci Monstata iz 2020. godine – na osnovu koji se 22,6 odsto građana nalazi u riziku od siromaštva.

Dvadesetogodšnja Sandra Knežević, samohrana majka dvoje maloljetne djece, živi od 207 eura mjesečno, od kojih 140 izdvaja za stan u kom žive.

“I to što mi ostane za struju i vodu. Uzmem nešto malo hrane, pelena, mlijeko.. Ponekad nemam, braća mi kupe, majka mi ispeče leb, a i oni teško žive isto”, kazala je Knežević.

Uslovi u kojima žive nisu idealni, a kako kreću hladniji dani, najpotrebnija su im drva za ogrijev.

“Nemam šporeta, električnog. Imam šporet na drva ali je slab, sve mi crno po zidovima. I nemam drva, a i teško za djecu robe…”, priča Sandra.

Trenutno je nezaposlena, a koliko bi joj se pružila prilika radila bi kućne poslove.

“Bih, radila bih, za njih najviše… Možda negdje da perem suđe, nešto tako… da pomažem u kuhinji”, navodi Knežević.

Volonteri Crvenog krsta svakodnevno distribuiraju pakete sa osnovim životnim namirnicama i higijenskim artiklima koji stižu do svih krajeva Crne Gore.

Tokom ove godine podijelili su 2.500 paketa pomoći, a planiraju da obezbijede još hiljadu.

Ipak, najviše ih zabrinjava porast broja korisnika u odnosu na prethodne godine.

“A počeo je negdje u toku 2020. godine kada je krenula i pandemija korona virusa tokom koje smo se součili sa velikim brojem lica koja su ostala bez zaposlenja. Redovno distribuiramo polovnu garderobu, a ono što smo primijetili na terenu je da je najčešće najveća potražnja upravo za dječijim artiklima’, kazala je koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore Snežana Radenović.

Prema posljednjim podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja, u septembru ove godine, pravo materijalnog obezbjeđenja u Crnoj Gori koristi oko šest i po hiljada porodica

“Što je ukupno nešto oko 22 i po hiljade članova tih porodica u Crnoj Gori i na mjesečnom nivou taj izdatak je oko 672 hiljade eura. Svakog dana slušamo o priče boljem životnom standardu i uslovima života – a u 2022. godini, čini se, i dalje nema rješenja za one koje žive na granici siromaštva i koji se svakog mjeseca iznova suočavaju sa istim izazovom – kako preživjeti” kazali su iz Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Send this to a friend