Društvo

Mijatović: Medijska scena polarizovana, revidiranim Etičkim kodeksom do ozdravljenja

Nacrt revidiranog Etičkog kodeksa pripremila je šestočlana Radna grupa koju su činili predstavnici crnogorskih medija Dan, Vijesti i Monitor, kao i Savjeta za samoregulaciju. Proces pripreme Nacrta trajao je, kako je saopšteno, oko godinu i uređen je pod pokroviteljstvom OEBS-a i Savjeta Evrope, a tim dokumentom se po prvi put uvode pravila za online komentarisanje, uređuju se pitanja prava na privatnost, metoda izvještavanja o djeci, konfliktu interesa, transparentnosti, plagiranju, kao i izvještavanju sa političkih skupova.

Mijatović je kazala da je pripremljni Nacrt vrlo moderan i u skladu sa međunarodnim standardima, kao i da može biti primjer za sve države regiona, ali i šire, prenosi Mina. 

Prema riječima Mijatović, bilo bi dobro da Nacrt bude brzo usvojen, uz to da je sada otvoren svima za prijedloge i sugestije.

“Samoregulacija je nešto bez čega novinari i mediji ne mogu i ne treba da rade. Usvajanje Kodeksa ima i političku dimenziju. Drago mi je reći da od samog početka imam podršku Vlade i drugih institucija za ovaj proces. Mislim da se moramo kretati ka poboljšanju medijske scene u Crnoj Gori, koja je sada vrlo polarizovana”, kazala je ona. 

Mijatović je objasnila da sada svi mediji i novninari imaju priliku da doprinesu tako što će slati sugestije na Nacrt.

„Mislim da smo napravili odličan odabir, u Radnoj grupi sjede ljudi koji su profesionalci i koji poznaju novinarstvo”, dodala je ona.

Na pitanje novinara na osnovu kojih kriterijuma je Delegacija Evropske unije dodijelila nagrade za istraživačko novinarstvo, početkom ovog mjeseca u Podgorici, Mijatović je odgovorila da to pitanje trebalo da bude upućeno Evropskoj komisiji, navodeći da bi nagrada trebalo da bude pozitivno shvaćena, kao i da su kriterijumi potpuno transparntni i jasni.

„Ono što bih ja voljela da vidim je više solidarnosti među noivinarima bez obzira na to koji novinar je dobio nagradu. Javnost i novinari moraju shvatiti da nema više koraka unazad, da se može samo ići naprijed, ukoliko se uvaži dignitet profesije, kredibilitet novinarstva i svega onoga što predstavlja istinsko novinarstvo koje otvara oči i informiše građane bez manipulacija. Ova situacija se više ne može tolerisati i promjene koje su pozitivne su nešto što ću ja podržati, a imam i punu podršku vlasti i institucija u Crnoj Gori. Novinari trebalo da budu ponosni što je neko od kolega dobio nagradu međunarodne organizacije. Bilo koja nagrada koja je dodijeljena novinarima u Crnoj Gori od strane međunarodnih orgaizacija je nešto na šta treba da budete ponosni. Da li se to sviđa vama ili meni, to je nešto o čemu možemo razgovarati na nekom drugom forumu“, odgovorila je ona.

Patrik Peninks iz Savjeta Evrope ocijenio je da je Nacrt važan korak za crnogorsko društvo i slobodu medija, uz uvjerenje da će Kodeks biti garancija profesionalizma, odgovornosti i kredibiliteta u javnosti.

“Promovisanje slobode medija jedan je od najznačajnijih projekata Savjeta Evrope. Ne bavimo se samo samoregulacijom, već i regulatornim organima a samoregulacija je jedan od ključnih aspekata rada na ovome”, kazao je Peninks. On je kazao da se nada da će Kodeks biti brzo usvojen, što bi trebalo da dovede do profesionalizma novinara u Crnoj Gori.

Urednik lista Dan Nikola Marković, koji je član Radne grupe koja je pripremila Nacrt, kazao je da je cilj donošenja dokumenta bio doprinos poboljšanju stanja u medijima u državi.

“Članovi Radne grupe imaju različite stavove i viđenja profesionalnih standarda, ali su se okupili oko ideje uspostavljanja pravila kojih će se svi pridržavati i konsenzusom došli do dokumenta. Što više novinara učestvuje u donošenju Kodeksa, to je veća i obaveza da ga se pridržavaju”, poručio je Marković, ukazavši na izmjene koje su predviđene tim dokumentom, a one se tiču online komentara, pisanja uredniku, prava na privatnost, metoda izvještavanja o djeci, konfliktu interesa, transparentnosti, plagiranju, kao i izvještavanju sa političkih skupova.

Prema riječima Ranka Vujovića iz Savjeta za samoregulaciju, Nacrtom se po prvi put uređuju pravila za online komentare.

“Online mediji treba da definišu svoja interna pravila vezano za komentare trećih lica. Ova pravila treba da imaju za cilj izbjegavanje nezakonitog i neetičkog sadržajam uz puno poštovanje slobode izražavanja”, navodi se u Nacrtu.

Nacrtom je, kako je objasnio Vujović, definisana i obaveza medija kada su u pitanju ispravke i odgovori, tako da se Nacrtom ukazuje na Zakon o medijima.

Na pitanje novinara na koji način su izabrani članovi Radne grupe koji su radili na dokumentu, Vujović je kazao da fizički nijesu mogli pozvati predstavnike svih crnogorskih medija i da njih šest predstavlja blizu 95 crnogorskih medija.

Učesnici konferencije su pozvali sve zainteresovane da doprinesu njegovom unaprjeđenju slanjem sugestija na adresu [email protected] do 1. septembra. 

Send this to a friend