Društvo

Morski motivi na muralima uz novske skale

Kostićev mural

Herceg Novi je dobio dva nova murala, na zidu gdje se spajaju stepenište Danice Tomašević i Šetalište Pet Danica i uz skale u Risanskoj ulici. Tema oba murala je more, a oslikani su u okviru ovogodišnjeg Street art festivala, saopšteno je danas iz kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi.

Likovna, umjetnička rješenja izabrana na javnom konkursu oslikao je na Šetalištu profesor likovnih umjetnosti i 3D umjetnik, Milivoje Kostić, a u Risanskoj studenti Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Marko Petričević i Maša Laković.

“Mural Milivoja Kostića, koji sada krasi zid u dnu stepeništa Danice Tomašević, snažnim koloritom, kroz izraženu likovnost i trodimenzionalni efekat oslikava čarobni i bajkoviti svijet “riba” i na taj način se motivski uklapa u niz murala morskih motiva”, navodi se u saopštenju.

Rad Marka Petričevića i Maše Laković predstavlja staru mapu Herceg Novog i zaliva koju je radio Vinćenco Koroneli, najistaknutiji italijanski koreograf u 17. vijeku i osnivač najstarije geografske asocijacije, čiji radovi su poslužili kao osnov za sve kasnije kartografe i istraživače ovog dijela Evrope.

Mural Petričevića i Lakovićeve

“Preko ove mape su crvenom bojom prekopljeni crteži plovila koja predstavljaju savremeno doba”, dodaje se u saopštenju.

Rješenja koja su oslikana izabrana su na javnom konkursu, a o pristiglim radovima je odlučivao stručni žiri u sastavu Anita Šimić, Vuk Čvoro i Nikola Ćurčin.

Osim slikanja murala, u okviru ovogodišnjeg Street art festival održane su radionice 3D slikanja za osnovce u školama „Dašo Pavičić“ i „Ilija Kišić“.

Radionica 3D slikanja

Sa djecom je radio Kostić, profesor likovnih umjetnosti koji je prepoznat kao prvi profesionalni 3D street art umjetnik u Srbiji, osnivač umjetničkih grupa, autor umjetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade.

Radionica 3D slikanja

Dio programa Street art festivala bio je i koncert američkog benda Break of Reality na tvrđavi Forte Mare.

“Prisutne je oduševio čelo-rok zvuk jednog od prvih alt-klasičnih kamernih ansambala u svijetu, koji su imenovani za ambasadore muzike Sjedinjenih Američkih Država”, ističe se u saopštenju.

Taj program realizovan je u saradnji sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori. Organizator Street art festivala je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, a cilj festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti.

Send this to a friend