Društvo

Mrvaljević: Mrdak nezakonito primao platu od UCG-a, nadležni hitno da ga sankcionišu

Danilo Mrdak

Izvršni direktor nevladine organizacije “Forum slobodnih građana Luča” Nebojša Mrvaljević i profosorica i građanska aktivistkinja Maja Miličković pozivaju nadležne organe da hitno sankcionišu državnog sekretara u Ministarstvu ekologije Danila Mrdaka, i nadležne u Vladi i na Univerzitetu Crne Gore, zbog toga što je Mrdak, kako tvrde, svjesno nezakonito primao profesorsku platu od UCG-a sve do 10. decembra 2020. godine, kada mu je uručen retroaktivni otkaz jer je tada imenovanovan za državnog sekretara.

“Vezano za odluku Univerziteta Crne Gore da Danilu Mrdaku retroaktivno otkaže ugovor o radu na dan 10.12.2020. godine, kada ga je Vlada imenovala za državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, tražimo hitnu reakciju nadležnih organa i hitno sankcionisanje Danila Mrdaka jer je svjesno nezakonito primao platu od Univerziteta Crne Gore, iako mi je radni odnos prestao 10. decembra”, navodi Mrvaljević.

On navodi pozitivan primjer reditelja i profesora FDU Nikole Vukčevića, koji je odustao od pozicije državnog sekretara, kada je shvatio li da bi ozbiljno kršio više propisa i nezakonito primao novac poreskih obveznika.

“Danilo Mrdak ćuti i ne oglašava se čak ni nakon uručenog retroaktivnog otkaza od strane Univerziteta Crne Gore. Ovdje se iznad svega postavlja pitanje zar osoba sa tako sumnjivim etičkim i moralnim standardima, čak ni nakon formalnih rješenja nadležnih organa (Inspekcija rada i Univerzitet Crne Gore) može da ostane na poziciji državnog sekretara u jednom ministarstvu Vlade Crne Gore”, kaže Mrvaljević.

Dodaje da Agencija za sprečavanje korupcije nije ništa preduzela po ovom pitanju.

“U ovom konkretnom slučaju, posebno je simptomatično ćutanje Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), koja se ni po podnijetom zahtjevu, a ni ex officio, nije oglašavala u ovom konkretnom slučaju, što joj je obaveza iz Zakona o sprječavanju korupcije, a i iz razloga jer javnost mora da zna za nezakonito postupanje Vlade Crne Gore i njenih visokih funkcionera. Ovakvim ponašanjem Agencija za sprječavanje korupcije je učinila upitnim svoj status nezavisne i nepristrasne institucije, a posebno insitucije koja mora neselektivno da postupa, što zasigurno međunarodni partneri evidentiraju prilikom davanja ocjena o napretku Crne Gore u borbi protiv korupcije”. kaže Mrvaljević.

“Stoga, pozivamo nadležne da hitno sankcionišu Danila Mrdaka i nadležne u Vladi i na Univerzitetu, za kršenje propisa u produženom trajanju, kako se ovaj skandal ne bi završio samo na tzv. “retroaktivnom otkazu”, bez ostalih pravnih posljedica koje navedena lica moraju da snose”, poručuje on.

On ukazuje i da raskidom Ugovora o radu od 18.07.2018. godine u zvanje vanrednog profesora na period od pet godina – za oblast Ihtiologija i Konzervaciona biologija, Danilo Mrdak više nema titulu profesora Univerziteta.

“Ono što je najmanje u obavezi da uradi gospodin Mrdak je da vrati svaki nezakonito primljeni euro od poreskih obveznika i o tome, uz predstavlajnje priznanica, upozna javnost. Ponovo pozivamo sve medije da pitanjima netransparetnosti na Univerzitetu pristupaju nepristrasno, objektivno i da izvještavaju o svakoj nezakonitosti, ne štiteći bilo koga, bez obzira da li se radi o profesorima koji su bliski ranijoj Vladi ili aktuelnim vlastima. U slučaju Mrdak je evidentno različito postupanje određenih medija u odnosu na sve ranije nezakonite slučajeve”, poručuje Mrvaljević.

Send this to a friend