Društvo

Na Erasmus programima do sada boravilo preko 750 studenata 

Više od 750 studenata i nastavnika iz Crne Gore do sada je preko Erasmus + programa boravilo na inostranim univerzitetima, što je veliki uspjeh za Crnu Goru, saopšteno je na panelu u Podgorici

Kako je kazala šefica nacionalne Erasmus + kancelarije Vanja Drljević, Erasmus je sada prepoznatljiv brend u EU, ali i na nivou svijeta.

“Ovaj program nije samo puko studiranje i polaganje ispita, već mnogo više, on utiče na lični i profesionalni razvoj projedinca, pruža priliku studentima da uče o novim kulturama i tradicijama“, dodala je ona.

Zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Audron Urbonaviciute poručila je studentima da je ulaganje u obrazovanje, obučavanje i istraživanje najbolja investicija u budućnost Evrope.

Podsjetila je da će Erasmus+ u periodu 2014-2020 omogućiti da više od 4 miliona ljudi studira, obučava se, radi ili volontira u inostranstvu, a to iskustvo poboljšaće njihove vještine i pružiti perspektive za zaposlenje.

„Vi, mlada generacija, ste u fokusu rada EU. Kada razmišljamo o reformama, razvojnim mogućnostima i izazovima sa kojima se vaše zemlje susreću, mi mislimo o vama – mladima. A vi već oblikujete budućnost, ne samo svojih zemalja, već i budućnost našeg partnerstva“, rekla je Urbonaviciute.

Korisnici programa poručili su da proces apliciranja za Erasmus nije komplikovan, već da se, naprotiv, uz podršku univerzitetskih profesora i studentskih službi, može završiti za par dana.

„Osmjelite se, spakujte kofere, otputujte hiljade kilometara dalje od kuće. Tek kad odete, shvatićete da nijeste pogriješili i da ste sebi omogućili nevjerovatno životno iskustvo“, poručili su korisnici Erasmus programa.

Send this to a friend