Društvo

Obrazovanje u regionu Jugoistočne Evrope

Odbor za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku usvojio je Izvještaj i Rezoluciju o saradnju o obrazovanju  u Jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Sastanak kojim je predsjedavao poslanik Skupštine Crne Gore, Radule Novović, okupio je parlamentarce iz 10 država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, dok su sastanku na poziv predsjedavajućeg prisustvovali, ministar prosvjete Damir Šehović, kao i ekspertkinja Regionalnog sekretarijata za saradnju (RCC)  Mimika Dobroshi, koji su se učesnicima skupa obratili svojim uvodnim izlaganjima.

Opšti odbor bio je posvećen temi: „Obrazovanje u regionu Jugoistočne Evrope: trenutno stanje i perspektive“, a poslanici iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope u svojim izlaganjima osvrnuli su se na stanje u svojim zemljama, predstavili dobre prakse i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju kada je u pitanju realizacije politike u ovoj važnoj oblasti.

Predsjednik Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i naukuPS SEECP, Novović, predstavljajući izvještaj koje je pripremila delegacija Skupštine Crne Gore pri PS SEECP, kazao je da su zemlje regiona uložile značajne napore da unaprijede nacionalne sisteme obrazovanja, čemu je zasigurno doprinijela i kvalitetna saradnja, razmjena informacija i dobrih praksi.

Novović je takođe naglasio značaj unapređenja sistema obrazovanja u zemljama SEECP-a, ističući da se upravo kroz obrazovni sistem razvijaju i osjećanja za identitet sopstvene države, te da se u isto vrijeme i oblikuje svijest i gledište pojedinaca po pitanju razumijevanja raznolikih procesa u društvu.

Šehović je u uvodnom izlaganju učesnicima skupa predstavio učinjeno u prethodnih godinu dana, na reformi sistema obrazovanja u Crnoj Gori.

Ministar je naglasio da je Vlada Crne Gorepokrenula reformu svih nivoa obrazovanja, svjesna potrebe oslanjanja na novi model rasta, zasnovan na pametnom i održivom rastu, sa inovacijama i znanjem kao ključnim njegovim pokretačima.

Sastanku su pored domaćina iz Skupštine Crne Gore, prisustvovali predstavnici parlamenata: Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

B.M.

Send this to a friend