Društvo

Osnovana Mreža za mlade Crne Gore

Zvanično je formirana krovna organizacija mladih u Crnoj Gori – Mrežu za mlade osnovalo je 35 omladinskih organizacija, organizacija koje rade sa i za mlade, kao i savezi i unije mladih.

Kako je saopšteno iz te organizacije, nakon više od godinu dana, tokom kojih je Inicijalni odbor radio na pripremi uslova za osnivanje tog saveza nevladinih organizacija koje djeluju u omladinskoj politici, delegati su na jučerašnjoj osnivačkoj skupštini usvojili ključna akta za djelovanje i izabrani su članovi upravljačkih struktura Mreže, kao i godišnji plan za djelovanje.

“Danas smo, uz prisustvo naših donatora, kolega iz nadležnih institucija, mladih iz političkih partija i delegata – predstavnika organizacija članica Mreže, javnosti predstavili našu misiju, viziju, ciljeve i vrijednosti za koje ćemo se zalagati”, navode u toj organizaciji.

Članica Upravnog odbora Andrijana Radović je kazala da moramo biti svjesni da pitanje mladih nije pitanje jedne institucije ili jedne organizacije, već pitanje svih nas, odnosno pitanje razvoja društva i zato svi moramo biti zajedno na istom putu, okupljeni oko jasnog cilja, a to je jaka omladina u Crnoj Gori.

Predsjednik Upravnog odbora Miloš Marković rekao je da je veoma ponosan na cijeli proces, kolegijalnost, entuzijazam i međusobno uvažavanje članica organizacija Mreže.

“Zahvaljujem se na podršci i ukazanom povjerenju. Vjerujem da će Mreža postati ključni akter u zalaganju za bolji položaj mladih u Crnoj Gori i glas mladih koji mora da se čuje”, dodao je Marković.

Direktor Direktorata za mlade pri Ministarstvu za sport i mlade Nenad Koprivica je kazao da su uspostavljeni svi zakonski uslovi za osnivanje ovakvog saveza i da ga raduje činjenica da će mladi imati priliku da uspostavi konkretniju i formalniju saradnju sa ovom organizacijom.

“Saglasan sam sa tim da pitanje mladih nije samo pitanje jednog ministarstva i da su formiranje novih mehanizama i uvezivanje sa već postojećim, uzevši u obzir Direktorat i Savjet za mlade u institucionalnom smislu i nacionalnu strategiju za mlade kao pravni okvir, ključni u narednom periodu. Ministarstvo svakako možete smatrati velikim partnerom”, dodao je Koprivica.

Putem video poruke nova šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je čestitala mladima na formiranju mreže i poželjela uspješan rad.

“Uvjeravam vas da će uspostavljanje dijaloga sa mladima biti jedan od prioriteta Delegacije tokom mog mandata, zato što je veoma bitno da se mladi uključe u procese donošenja odluka, a samim tim i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, naglasila je.

Direktorka Fonda za aktivno građanstvo Anica Maja Boljević čestitala je delegatima na istrajnosti u formiranju Mreže.

“Možda vi to još ne znate, ali moram da kažem da prisustvujemo istorijskom događaju, koliko god to neskromno zvučalo, a koji će umnogome poboljšati položaj mladih i dati priliku za njihovu saradnju i povezivanje”, poručila je ona.

Jovana Majstorović, ispred Upravnog odbora Evropskog omladinskog foruma, koji predstavlja krovnu organizaciju mladih na nivou Evrope, ukazala je da je Crna Gora bila jedina država Zapadnog Balkana u kojoj do sada nije formiran savez ovog tipa.

“Raduje me što se to napokon dešava. Dolazim iz organizacije koja okuplja preko 100 krovnih organizacija mladih iz cijele Evrope i raduje me što će se tom društvo pridružiti i mreža iz Crne Gore”, dodala je Majstorović.

U okviru online panel diskusije, koja je organizovana drugog dana skupštinskog zasijedanja, govorilo se o regionalnoj saradnji krovnih organizacija.

“Online putem su se delegatima i gostima svečanog dijela sjednice obratili predstavnici krovnih organizacija mladih iz regiona Krovna organizacija mladih Srbije, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine i Mreža mladih Hrvatske. Predstavnici ovih krovnih organizacija su čestitali Crnoj Gori na novoj Mreži za mlade i ukazali na potrebu za konkretnijom regionalnom saradnjom. Takođe, kolege su predstavile njihovo dosadašnje iskustvo, prilike i prepreke u radu i prijedloge za bolji rad krovnih organizacija”, naveli su u Mreži.

Osnivanje Mreže za mlade Crne Gore finansijski je podržano u okviru programa “De facto razvoj: podrška rastu i liderstvu organizacija građanskog društva”, koji sprovodi Fond za aktivno građanstvo, uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Send this to a friend