Društvo

Otvoren naučni Forum u Trstu, podrška osnivanju Instituta

Naučni forum pod naslovom ‘Forum on New International Research Facilities in South East Europe’, koji organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim institutom iz Trsta “Abdus Salam – ICTP”, svečano je otvoren danas u Trstu.

“Ovo je poseban dogođaj i Forum je kulminacija našeg ogromnog truda koji smo uložili u 2017. godini na političkoj i naučnoj sceni. Pokrenuli smo veliki naučno – tehnološki projekat koji bi donio benefit regionu i učinio da konačno postane konkurentan ostatku Evrope”, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović, obraćajuću se novinarima u Trstu.

Cilj je, naglasila je ministarka, da ostvarimo dva velika projekta (Četvrta generacija Sinhrotronskog izvora zračenja i Hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona) koja jesu različita, ali istovremeno komplementarna i imaju tendenciju da izvrše komplentu transformaciju regiona.

Na tom putu, očekuju prije svega podršku Evropske komisije.

“Od Evropske komisije očekujemo smjernice, kojim putem ići i kako aplicirati za donacije, jer će uskoro biti potrebna izrada glavnih projekata za obje opcije Instituta”, dodala je ministarka Damjanović.

Prvi benefiti će biti edukacija i obuka kadra, odnosno budućih nosioca projekta, a koje su obećane od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju. Takođe, naredni korak je priprema aplikacije za EU program Marija Kiri, koja će uključiti naučnike iz regiona i obezbijediti im obuke u renomiranim naučnim institucijama širom svijeta.

Generalni direktor Direktorata za istraživanje i inovacije, Robert Jan Smits zahvalio se ministarki Damjanović na naporima da se Inicijativa transformiše u regionalni projekat i kazao da Evropska komisija prepoznaje šta nauka može da učini za ovaj Region.

Jasno je, kazao je direktor Smits, da zemlje regiona žele da ulažu u ekonomiju znanja.

“Raduje što su zemlje regiona i učesnice najvećeg programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, a koji je poslužio drugim projektima da dobiju novac za izradu glavnih idejnih rješenja i studija izvodljivosti”, istakao je on.

Naglasio je  da je istraživanje moćan alat za nauku i izvrnost i da se jedino na taj način pravi nova generacija mladih istraživača.

Podrška međunarodne agencije za atomsku energiju za edukaciju i trening osoblja uslijediće odmah, svečano je obećao u svom izlaganju direktor Direktorata za Evropu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Martin Krause.

Agencija IAEA ima preko 100 programa podrške u vidu stipendija, treninga, opreme.

“IAEA daje mogućnost mladim ljudima. Želimo da napravimo most između zemalja koje imaju tehnologiju i ekspertizu i one koje to žele da postignu”, istakao je Krause.

Projekat mora biti održivi, finansijski isplativ, a za to, saglasni su učesnici Foruma, mora postojati i politička volja.

Ministarka Damjanović je tokom zvanične prezentacije upoznala učesnike sa Inicijativom, te postignutim rezultatima na političkom i naučnom polju.

Takođe, ona je najavila da će nakon Foruma uslijediti prvi sastanak Upravnog odbora Međunarodnog instituta, a koji će pratiti dalje aktivnosti i korake neophodnih za realizaciju ovog projekta.

 

Direktor ICTP Instituta Fernando Quevedo se zahvalio ministarki Damjanović i profesoru Hervigu Šoperu na održavanju Foruma upravo u ICTP Instititu, koji je na veliko zadovoljstvo učestvovao u organizaciji i što je danas prisutno preko 100 učesnika, predstavnika Evropske komisije, prestižnih naučnih institucija, naučne i poslovne zajednice.

Na Forumu se predstavljaju prvi put idejna rješenja za obje opcije međunarodnog instituta. Održava se na Institutu “Abdus Salam“ u Trstu 25. i 26. januara, a podržan je od strane UNESCO-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Evropskog društva fizičara i Međunarodne Fondacije za razvoj (FIT).

Send this to a friend