Društvo

Počela sanacija nasipa na ulcinjskoj Solani

Javno preduzeće za nacionalne parkove uložilo je napore u cilju obezbijeđivanja tehničkih uslova, odnosno bagera, neophodnog za sanaciju narušenih nasipa i bentova na ulcinjskoj Solani, saopšteno je iz NPCG.

Kako dodaju, nakon procjene neophodnih radova kojim će se unaprijediti postojeće stanje narušenih bentova i nasipa na Solani, započele su prve aktivnosti na sanaciji istih u cilju obezbijeđivanja neophodnih uslova za regulaciju vode koja je značajna za održavanje osjetljivog ekosistema na Solani.

“JPNPCG u skladu sa mogućnostima i godišnjim Programom rada za Solanu, te smjernicama resornog ministarstva, realizuje ključne aktivnosti u cilju održavanja osjetjivog ekosistema Ulcinjske solane. U tom pravcu, između ostaog, ovih dana započeli su terenski radovi, uz korišćenje bagera, kako bi se unaprijedilo stanje narušenih nasipa i bentova kojima se, inače, obezbjeđuje protok vode i održavanje vodnog sistema na Ulcinjskoj solani,” kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Što se tiče rada bagera na nasipima, planirano je, kako je dodao, da se unaprijedi stanje nasipa između „Jezera“, odnosno dva nasipa po oko 700 metara, potom nasipa između „Stojskih bazena“ i „Jezera“ počev od 25. profila i 47. profila.

“Na ovom potezu od 2.200 metara, potrebno je sanirati stari nasip i uraditi novi od oko 700 metara. Postoje i ostale pozicije koje je potrebno urediti, posebno u „Kneti“ koje su velike dužine i koje je teško izvesti malim bagerom, informisao je Klica.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore realizuje aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta u skladu sa godišnjim Programom rada za Solanu.

“Ovim Programom definisane su mjere koje se oslanjaju na smjernice Projekta MORT-a „Finalizacija Studije zaštite Ulcinjske solane“, i odnose se, između ostalog, na stručnu i fizičku zaštitu prostora, sanaciju i održavanje infrastrukture u cilju održavanja hidrološkog režima i nasipa (bentova), izradu turističke infrastrukture, te monitoring najznačajnijih vrsta ptica i halofitske vegetacije”, navode iz NP-a.

U prethodnom periodu riješen je problem pumpnih postrojenja popravkom postojeće, kao i nabavkom i instaliranjem nove pumpe na pumpnom sistemu Đerane.

Takođe je u cilju održavanja povoljnog vodnog režima vršena redovna analiza stanja vode u bazenima i praćen nivo saliniteta.

 

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend