Društvo

Počinje gradnja srednje stručne škole u Golubovcima

Damir Šehović

U Golubovcima je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju srednje stručne škole, koju će pohađati oko 750 učenika.

“Škola će se prostirati na 5,5 hiljada metara kvadratnih, i u njoj će biti smješteno 750 učenika, u dvije smjene. Ukupan projekat težak je 4,5 miliona eura i rok za završetak radova je 14 mjeseci“, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako je rekao, u okviru škole biće izgrađena fiskulturna sala sa oko 500 sjedećih mjesta.

„Računam da će škola biti zamajac djeci u Golubovcima da rade i uče u dobrom ambijentu i da funkcionišu na zadovoljstvo svih nas“, dodao je Šehović.

Kako je pojasnio, u okviru Ministarstva prosvjete, odnosno Direkcije za javne radove, vezano za budžet koji se odnosi na izgradnju ustanova predškolskog i osnovnog obrazovanja, tokom ove godine predviđeno je oko 5,5 miliona eura.

„Očekuje nas važna godina u kojoj ćemo započeti gradnju sedam novih predškolskih ustanova i nekoliko škola. Na taj način pokazujemo da je sistem obrazovanja prepoznat kao jedan od prioriteta Vlade“, naveo je Šehović.

On je kazao da će tokom godine pokrenuti izmjenu sistemskih propisa obrazovanja. „Gdje želimo da sistem obrazovanja izdignemo na veći nivo i stavimo ga više u funkciju društvenog i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore“.

Predsjednik Gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić kazao je da se radi o kapitalnom projektu, najznačijnijem trenutno za tu sredinu.

„To je kruna višegodišnjeg i višemilionskog ulaganja u obrazovanje na ovom području“, kazao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, Vlada i lokalna uprava Glavnog grada i Gradske opštine prepoznali su obrazovanje kao segment gdje treba ulagati.

„Možemo da se radujemo da ćemo za nekih dvije godine ovdje dobiti obrazovnu ustanovu reprezentativnog karaktera, koja će biti među tri najkvalitetnije u državi“, rekao je Radonjić.

Kako je naveo, ključno u tom projektu je stvaranje novih kadrova za zanimanja i profesije koje su prepoznate kroz anketiranje polumaturanata kao interesantne, i koje su deficitarne na tržištu rada.

„Ova škola treba da ima i dva odjeljenja poljoprivredne škole, a namjeravamo da je u budućnosti transformišemo u regionalni centar za obuku odraslih u poljoprivredi“, dodao je Radonjić.

Send this to a friend