Društvo

Porodica preminulog dječaka odbila obdukciju

Petnaestogodišnji dječak V.J. iz Berana preminuo je u nedjelju veče od, kako se sumnja, posljedica gripa. Roditeljima preminulog dječaka predloženo je da se uradi obdukcija, ali su je odbili, a protiv njihove volje se ne može ići, kazao je za Dnevne novine direktor Opšte bolnice u Beranama dr Budimir Dabetić.

Kako je ranije saopšteno, dječak je u nedjelju oko 17 sati prevezen u Urgentni centar beranske bolnice, gdje je izdahnuo nakon tri i po sata.

Klinički nalaz budi na sumnju, na osnovu svih analiza, da se radi o infekciji, da li o virusnoj ili bakterijskoj, ne možemo tačno reći. S obzirom da je pored pluća bilo zahvaćeno i srce, vjerovatnije da se radi o virusnoj infekciji“, potvrdio je Dabetić, nemajući dodatnih informacija o slučaju.

U Institutu za javno zdravlje ne raspolažu sa zvaničnim podacima vezanim za konkretan slučaj, ali su naveli da su se u protekloj sedmici 533 osobe obratile izabranim doktorima sa simptomima gripa.

Što se tiče obolijevanja od gripa, odnosno od bolesti i stanja sličnih gripu, u prethodnoj nadzornoj sedmici (period od 2. do i zaključno sa 8. januarom) broj oboljelih koji su se izabranim ljekarima javili sa simptomima gripa je iznosio 533 na teritoriji države, što predstavlja stopu incidencije od 85,9 na 100.000 stanovnika, što je za 56,6 odsto manja stopa u odnosu na sedmicu ranije“, kazali su u Institutu.

Podsjećamo, šest osoba u Crnoj Gori umrlo je od posljedica gripa u periodu od 26. decembra prošle do 1. januara ove godine, uglavnom hroničnih bolesnika, saopšteno je ranije iz Instituta za javno zdravlje.

Send this to a friend