Društvo

Prijave studenata i nastavnika za CEEPUS program razmjene do 31. oktobra

Ilustracija, foto: Pixabay

Centralno-evropski program univerzitetske razmjene – CEEPUS, jedan od najznačajnijih multilateralnih programa, otvorio je konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja, a rok za prijavu je 31. oktobar, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

CEEPUS program, kao i bilateralni programi mobilnosti, pružaju mogućnost crnogorskim studentima da jedan ili dva semestra provedu na nekom od univerziteta u zemlji članici programa saradnje.

“To je prilika mladim istraživačima da učestvuju u zajednickim naučno-istraživačkim projektima i nastavnom osoblju da budu angažovani kao gostujući predavači”, navode u Ministarstvu prosvjete, koje koordinira i administrira ovaj program u našoj zemlji.

CEEPUS stipendije se dodjeljuju za minimum tri, a maksimum deset mjeseci za studente bečelor i master studija.

“Duži studijski boravak može biti odobren za studente doktorskih studija. Kraći studijski boravak, u trajanju od jednog do tri mjeseca se odobrava studentima koji rade magistarsku tezu ili doktorsku disertaciju. Studenti se mogu prijaviti za praktičnu obuku u komercijalnim preduzećima, istraživačkim centrima, vladinim institucijama ili drugim organizacijama u zemlji domaćinu, pod uslovom da postoji jasan i strukturisan plan. Nastavno osoblje može konkurisati za minimum pet radnih dana sa radnim angažmanom od šest sati nedjeljno”, naglašavaju u Ministarstvu.

Kako ističu, zemlja domaćin snosi troškove školarine, smještaja i osnovnog zdravstvenog osiguranja za studente i profesore koje prima, a matična zemlja može da plati troškove prevoza.

U okviru CEEPUS programa, u toku je i konkurs za prijavu “freemover-a”, koji mogu biti studenti i nastavno osoblje svih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, dakle, ne samo onih koji su uključeni u CEEPUS mreže.

“Mogućnost dobijanja stipendije „freemover-i“ imaju ukoliko ostane neiskorišćen određen broj stipendija nakon redovnih konkursa za fakultete koji su uključeni u CEEPUS mreže. Freemover-i uglavnom stipendiju dobijaju za ljetnji semestar. Rok za prijavu „freemover-a“ je 30. novembar 2018. godine”, ističu u Ministarstvu.

Najvažnija CEEPUS aktivnost je kreiranje univerzitetskih mreža. CEEPUS mreža predstavlja saradnju najmanje tri univerziteta, iz najmanje dvije CEEPUS zemlje. Razmjena studenata i nastavnog osoblja se vrši u okviru kreiranih univerzitetskih mreža.

U program su uključene Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

U 2017/18. godini CEEPUS i bilateralnu stipendiju za studijski/istraživački boravak je dobilo 90 studenata, istraživača i nastavnog osoblja iz Crne Gore, a u našoj zemlji je u okviru CEEPUS programa boravilo 60 studenata i profesora.

Elektronske prijave se vrše preko web stranice www.ceepus.info, gdje se mogu naći i detaljne informacije o Programu.

Send this to a friend