Društvo

Prijestonica Cetinje: Nastavljena sanacija ponora

Sanacija Ponora u Donjem Polju na Cetinju nastavljena je, a prethodnih dana lokacija je, izvlačenjem otpada sa dna, ponovo očišćena od otpadnih voda i fekalnog mulja, kazala je za Radio Cetinje portparolka Prijestonice Cetinje Tamara Klikovac.

“Sljedeći korak je angažovanje teleskopske “ruke” koja će služiti za proboj terena i otvaranje nekadašnjih kaverni začepljenih čvrstim materijalom koji je rezultat višegodišnjeg taloženja fekalnog mulja. Predviđena je i izgradnju uređaja za predtretman otpadnih voda, koji podrazumijeva zaustavljanje velikih čestica, grubog otpada i pročišćavanje otpadnih voda. Na taj način bi se u Ponor slivala samo pročišćena voda, njegova protočnost bila bi povećana. Fekalni mulj i otpad posebno će se skladištiti i odlagati, s ciljem smanjenja neprijatnih mirisa i plavljenja usljed pojačanih padavina”, najavila je Klikovac.

Sanacija Ponora, jedna je od faza realizacije dugogodišnjeg projekta čiju realizaciju sprovodi Direkcija javnih radova. Klikovac je objasnila da Prijestonica Cetinje intenzivno radi i na pripremi narednih faza projekta, koje podrazumijevaju izgradnju hidrotehničkog tunela Belveder i prečišćivača za otpadne vode kao krajnje tačke rješavanja problema.

“Dosadašnjim radovima spojena je cjelokupna fekalna kanalizacija i urađen bajpas za odvođenje tehničke vode do uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno do Ponora 2. Time je njegova upojna moć povećana, što se pokazalo prilikom velikih padavina krajem prošle godine. Ponor je tada u kratkom roku upio ogromnu količinu atmosferskih voda koje su se sa područja čitavog grada slivale ka Donjem Polju”, zaključila je Klikovac.

Iz Prijestonice su naveli da je ukupna vrijednost radova na sanaciji Ponora oko 600 hiljada eura.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend