Društvo

Pripreme za sezonu gripa, do kraja sedmice stiže 23.750 vakcina

ilustracija

Sezona gripa se bliži, ali iz Apoteka Crne Gore “Montefarm”, smatraju da će naručivanjem 23.750 doza vakcina biti zadovoljene potrebe crnogorskog stanovništva za ovom vrstom zaštite. Kako ističu, vakcine stižu tokom ove sedmice, a nakon toga slijedi distribucija.

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm naručila je 23.750 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje će, kako je saopšteno Dnevnim novinama, na lageru biti tokom ove sedmice, nakon čega će se distribuirati.

“Za 23.750 doza pomenute vakcine izdvojeno je 83.362,50 eura. Vakcine su naručene isključivo prema potrebama javnih zdravstvenih ustanova, samim tim zadovoljavaju potrebe Crne Gore”, navode iz Montefarma.

Kako za Dnevne novine navode iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u 2018. godini posljednji laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od gripa bio je 20. aprila, od kada nije bilo prijavljenih slučajeva.

“Od 40. sedmice 2018. godine počinje sezona nadzora nad gripom za sezonu 2018/19. i trajaće do kraja 20. sedmice 2019. godine. U tom periodu pratiće se kretanje obolijevanja od oboljenja sličnih gripu (ILI influenca like illness), obolijevanje od akutnih respiratornih infekcija (ARI), broj laboratorijski potvrđenih slučajeva obolijevanja od virusa gripa, kao i drugi epidemiološki značajni parametri”, objašnjavaju iz IJZ.

Grip je, napominju, zarazno oboljenje koje pripada grupi oboljenja koje ima epidemijski potencijal i svake godine se javlja u epidemijskoj formi u vidu manjih ili većih epidemija.

“Obično se javlja u periodu od oktobra do marta i nikada se ne zna da li će oboljenje biti blagog, srednjeg ili jakog intenziteta. Ne može se ni predvidjeti kakvim intenzitetom će se bolest širiti, ali zatvoren prostor sa većim brojem ljudi pogoduje lakšem širenju infekcije gripa. Lijepo vrijeme, boravak na otvorenom u prirodnom okruženju, ne pogoduju širenju respiratornih infekcija i pojavi gripa. Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje bliskih Kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost”, navode iz Instituta.

Send this to a friend