Društvo

Savez slijepih nezadovoljan: Banke nepristupačne osobama sa invaliditetom

Banke u Crnoj gori u cjelosti su nepristupačne osobama sa invaliditetom, kako fizički, odnosno prostorno, tako i u odnosu na bankarske sisteme komunikacije sa klijentima, tvrde iz Saveza slijepih.

“Bankomati nemaju govornu podršku za osobe oštećenog vida i ne nalaze se na odgovarajućoj visini za korisnike invalidskih kolica i osobe nižeg rasta, registracione brojeve za pristupanje šalteru (Primjer Crnogorske komercijalne banke, gdje osoba treba da sa nepristupačnog uređaja, uzme broj u nepristupačnom formatu i tako čeka da se taj isti broj, kojeg ona ne može vidjeti, pojavi na monitoru u banci), što je u suprotnosti sa legislativom Crne Gore”, navode iz Saveza.

Taktilne staze, pristup parkingu i nepostojanje govorne podrške najčešći su problemi koji pogađaju bankarski sektor, kao i sektor informaciono-telekomunikacionih mreža, kažu iz Saveza slijepih.

Prema njihovim riječima, važno je napomenuti da su neke banke pristupile rješavanju ovog problema postavljanjem taktilnih staza.

“Usluge bankomata koristilo je svega 55,5 odsto. U odnosu na prepreke, upotrebom bankomata zadovoljno je svega 2.25 odsto ispitanika, a odlaskom u banku 2.67 odsto”, ističu iz Saveza.

Oni su preporučili da treba izraditi standarde za postavljanje bankomata, koji bi sadržali djelove koji se odnose na visinu postavljenog bankomata, omogućavanje nesmetanog prilaza, govornu podršku.

“Takođe treba raditi na uklanjanju barijera prilikom dolaska i boravka u bankama i učiniti sve banke apsolutno pristupačnim za sve osobe sa invaliditetom, kako fizičkim, tako i senzornim, jer svi klijenti banaka trebaju imati ravnopravan tretman i dostupnost bankarskih usluga pod jednakim uslovima”, dodaju iz Saveza.

Send this to a friend