Društvo

Škola u kojoj se časovi završavaju muzikom

Foto: MPS

JU Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” konstituisana je 15. septembra 1970. godine. Do 1. septembra 1973. godine djelovala je i radila kao područno odjeljenje Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice. Odlukom Skupštine opštine Danilovgrad od 19. juna 1973. godine osnovana je samostalna vaspitnoobrazovna ustanova u Danilovgradu, a od 9. decembra iste godine Gimnazija je dobila naziv “Petar I Petrović Njegoš”.

Zbor radnika škole, na sjednici održanoj 30. aprila 1980. godine, donosi odluku o promjeni naziva ove škole koja od tada nosi naziv: OBRAZOVNI CENTAR “PETAR I PETROVIĆ NJEGOŠ” Posljednja generacija koja je sticala obrazovanje po ovim programima izašla je iz ove škole 1993/94 godine. Oktobra 1992. godine Školski odbor donosi novi statut prema kome je škola organizovana kao Javna ustanova i od tada nosi naziv: JU Srednja škola “Petar I Petrović Njegoš”.

Tek 10. oktobra 2003. godine Školski odbor donosi novi statut prema kojem škola nosi ime koje nosi i danas, JU Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”. Od 17. novembra 2009. godine škola je licencirana za izvođenje programa obrazovanja odraslih za engleski jezik i za osnove računarske pismenosti.

Ove školske godine škola broji 545 učenika koji su raspoređeni u 19 odjeljenja. Prošle godine škola je imala devet Luča I i 36 Luča II.

Foto: MPS

MUZIKA UMJESTO ZVONA

U školi muzikom, koju pažljivo biraju učenici sa profesoricom muzičkog, označavamo kraj časa i ona je pratilac svih odmora, što uveliko doprinosi prijatnoj atmosferi u školi.

“Na samom početku govorili su mi da je srednja škola nezaboravno iskustvo. Bili su u pravu. Pohađati danilovgradsku gimnaziju je prava satisfakcija. Ovdje sam upoznala kolektiv škole koji mi je ubrzo postao kao porodica i srela prijatelje za čitav život. Polako shvatam da se moja uloga učenika završava kroz par mjeseci, a ta misao me nerijetko rastuži. Lagala bih vas kad bih rekla da je bilo lako. Bilo je tu dosta učenja, teškog gradiva, svađa i pomirenja, ali da toga nije bilo, možda mi i ne bi bila ovoliko draga”, kazala je učenica odjeljenja IV4 Anastasija Bojić.

Za četiri godine, kako kaže, osim znanja stekla je i nezaboravno iskustvo.

“Sa odjeljenjem i razrednim starješinom prošla sam kroz mnogo projekata i na taj način doprinijela i zajednici i školi. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške direktorice, sekretarice, pedagoškinje i ostalog kolektiva koji nam je uvijek čuvao leđa i čvrsto nas bodrio u svemu što zamislimo. Iz perspektive učenice koja završava srednju školu, da mogu da vratim vrijeme, bez razmišljanja bih upisala ovu školu i ponovo sve prošla. Možda zbog toga što smo timski igrači, što sve postižemo dogovorom i zajedničkim trudom, čini mi se da je malo toga što ovdje ne možemo da postignemo i uradimo. S ponosom kažem da sam sigurna da su ljudi kojima sam trenutno okružena perspektivni, pametni i posvećeni svemu što rade i drago mi je što sam svoje najhitnije godine odrastanja provela baš sa njima”, naglasila je Anastasija.

A kad dođe posljednji dan škole i kad se ponovo osvrne na sve što se izdešavalo u prethodne četiri godine, kako ističe, zna da će biti srećna što je imala priliku da budem dio ovog kolektiva.

Foto: MPS

USPJEŠNI NA BROJNIM TAKMIČENJIMA

Učenici danilovgradske gimnazije svake godine sa uspjehom učestvuju na brojnim takmičenjima u organizaciji Ispitnog centra, ali i na ostalim takmičenjima.

Na Državnom takmičenju 2018. godine 1. mjesto iz Ruskog jezika osvojila je Katarina Šćepanović, dok je 2. mjesto iz Italijanskog jezika osvojila Ana Martinović.

Na Državnom takmičenju 2018. godine za srednjoškolce u košarci muška ekipa osvojila je 1. mjesto, a na takmičenju u rukometu ženska ekipa osvojila je takođe 1. mjesto.

Na Olimpijadi znanja prošle godine Milica Komnenović osvojila je 4. mjesto iz hemije.

Na takmičenju u pisanju filozofskog eseja selekcija za izbor predstavnika Crne Gore na XXVI međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, 1. mjesto osvojila je Bojana Šolaja.

Na desetom festivalu “Repassage” (smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije – Ub, Srbija) nagrada za najboljeg glumca večeri dodijeljena je učenici Mirjani Spaić za uloge dilerke i Romkinje u Predstavi “O ćutanju i drugim imitacijama sreće” koja je prikazana i u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, koji je održan u Podgorici od 8. do 17. septembra i njegovog segmenta “Pojačanje” zamišljenog kao program predstavljanja i afirmacije stvaralaštva mladih nada umjetničke scene Crne Gore, na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”.

Foto: MPS

Preduzetnički klub “Monteštrik” predstavio je svoj rad na XXI Međunarodnom sajmu preduzeća za vježbu, koji je održan 26. i 27. aprila 2018. godine u Plovdivu i osvojio specijalnu nagradu za najaktivnije učešće na sajmu (nagradu je dodijelio bugarski Servis centar) i drugu nagradu za najkreativniji štand koji je, osim na engleskom, imao i prezentaciju na francuskom jeziku (nagradu je dodijelila francuska organizacija “La francophonie).

AKTIVNI U RAZNIM OBLASTIMA

Učenici Gimnazije su veoma aktivni članovi Učeničkog parlamenta čiji plan rada obiluje brojnim aktivnostima kojima se doprinosi prijatnom okruženju u školi. Uvijek su prvi kada su aktivnosti lokalnog Crvenog krsta u pitanju. Sportske manifestacije u opštini ne mogu da prođu bez aktivnnog učešća naših učenika. Članovi preduzetničkog kluba su takođe uvijek u akciji kao i članovi Volonterskog kluba. Sve bitnije događaje u školi okom kamere bilježe članovi Foto kluba koji su putem radionice Upshift dobili vrijednu opremu za taj vid aktivnosti. Školski hor i bend često se sastaju, ako ne radi pripreme programa za obilježavanje brojnih važnih datuma u Danilovgradu, onda iz čiste potrebe da budu kreativni.

Škola je bila i inicijator ovogodišnjeg Danilovgradation festa, na kome su učestvovale sve gimnazije. Događajem su, uz pomoć Ministarstva prosvjete, postavljeni temelji novog, tradicionalnog muzičkog dešavanja.

RAD U JEDNOJ SMJENI

Škola funkcioniše u jednoj smjeni što je, osim zbog kvalitetnog rada i veoma obučenog i brižno izabranog kadra, čini veoma privlačnom polumaturantima, naročito onima koji se ozbiljno bave nekim sportom. Program koji se sprovodi u školi je program Opšte gimnazije, prvi strani jezik je engleski, a drugi italijanski, francuski, ruski i njemački, s tim što za njemački nemamo organizovanu redovnu nastavu, jer broj učenika koji ga izučavaju nije dovoljan za sistematizovanje tog radnog mjesta u školi.

Svakog dana red u školi povjeren je dežurnim nastavnicima (tri nastavnika) i učenicima trećeg i četvrtog razreda (dva učenika).

Foto: MPS

Preko projekta energetske efikasnosti škola je prije tri godine dobila novi spoljni izgled, i veoma kvalitetno urađenu fasadu. Nastava se nesmetano odvija i konstantno se radi na nabavci savremene opreme kojom se doprinosi kvalitetu nastave.

Od ove školske godine postavljena je na vidnom mjestu i Kutija povjerenja. Gimnazijalci svakog drugog petka imaju emisiju na Radiju Danilovgrad u kojoj informišu slušaoce o tome koje su aktivnosti obilježile rad u školi u prethodne dvije sedmice.

Send this to a friend