Društvo

Štajnaker: BIO-ICT Centar da sarađuje sa njemačkim istraživačkim institucijama

bio-ict_1.jpg

Kako je saopšteno iz Centra izvrsnosti u bioinformatici, razmatrana je i saradnja između BIO-ICT Centra i vodećih evropskih istraživačkih institucija iz Njemačke u svijetlu zajedničkih aplikacija na HORIZON2020 projekte.

Prilikom posjete BIO-ICT Centru, Štajnaker se susrela sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta Zoranom Veljovićem, kao i sa BIO-ICT menadžment timom – direktorom Centra Igorom Radusinovićem, naučnim direktorom Slobodanom Đukanovićem, BIO-ICT istraživačem Nikšom Tadićem i BIO-ICT postdoktorantom Tomom Popovićem.

Prvi Centar izvrsnosti u bioinformatici BIO-ICT u Crnoj Gori realizuje se kao trogodišnji program istraživanja koji vodi Elektrotehnički fakultet, a finansira ga Ministarstvo nauke Crne Gore kroz sredstva kredita Svjetske banke (INVO projekat) od juna 2014. godine.  

Partneri na projektu su Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje, Biotehnički fakultet, Centre for TeleInFrastrukture, Aalborg University, Denmark, St. Petersburg scientific research center for ecological safety, Russian academy of sciences, Green House Jovović i COGIMAR. 

Glavne aplikacije koje se istražuju u okviru Centra su u oblasti poljoprivrede, monitoringa usjeva, ekosistema voda/mora i šuma, razvoja tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analize i standardizacije prehrambenih proizvoda, kontrole kvaliteta zemljišta, poboljšanja u javnom zdravstvenom sistemu, a takva platforma moći će da se primijeni i na druge oblasti kao što su energetika, zdravstvo, saobraćaj, smart cities, smart objects i druge.

Send this to a friend