Društvo SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA DR BRANKO ZOGOVIĆ BERANE SAVREMENO OPREMLJENA ZA IZVOĐENJE TEORIJSKE I PRAKTIČNE NASTAVE

Svoju vrijednost mjerimo obogaćivanjem života drugih

Foto: Ministarsvo prosvjete

Školske 1995/1996 godine počela je sa radom Zogović u Beranama, kao područno odjeljenje Medicinske škole iz Podgorice. Akt o njenom osnivanju kao samostalne škole je donesen 5. avgusta 1996. godine, a škola je registrovana u Privrednom sudu u Bijelom Polju 10. septembra 1996. godine.

S obzirom da je prva sjednica Nastavničkog vijeća JU Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” u Beranama, kao samostalne ustanove, održana 31. oktobra 1996. godine, to se taj datum proslavlja kao Dan škole.

Otvaranje škole uslovljeno je povećanim interesovanjem učenika za ovu vrstu škole i nemogućnošću postojećih škola da te potrebe zadovolje. Školske 1996/1997 godine počela je sa radom kao samostalna škola JU Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović”

ODLIČNI REZULTATI

Foto: Ministarsvo prosvjete

Od tada škola kontinuirao postiže odlične rezultate zahvaljujući dobroj organizovanosti i stručnim kadrovima, i nastojanju svih učesnika vaspitno obrazovnog procesa da primjenjuju najsavremenija stručna znanja kako u školi tako i na praktičnoj nastavi u zdravstvenim ustanovama.

Zbog većeg broja učenika i rada u dvije smjene bilo je potrebno obezbijediti sopstveni prostor. Tokom 2010/2011 godine je izvršena adaptacija jednog dijela zgrade. Renoviran je prvi sprat aneksa Gimnazije i dograđeno 500 m2 radne površine u parteru (učionice i kabineti).

Tokom proteklog perioda značajna sredstva i aktivnosti su usmjeravana na opremanje škole. Uz pomoć Ministarstva prosvjete, kroz donacije i projekte, kao i iz sopstvenih sredstava danas je škola savremeno opremljena za izvođenje teorijske i praktične nastave.

Prošle godine školu je pohađalo 612 učenika.

“Medicinska škola ‘Dr Branko Zogović’ je najbolja škola u Beranama. Zadovoljstvo je biti đak ove škole, jer možemo dosta toga naučiti a završetkom ove škole možemo se zaposliti ili upisati bilo koji fakultet. Takođe imamo odličnu praktičnu nastavu koja nas povezuje sa teorijskom nastavom. U ovoj školi vlada disciplina i veliki rad, odlično je opremljena nastavnim sredstvima sa dobrim nastavnim kadrom i svima bih preporučila da upišu ovu školu”, kazala je jedna učenica.

PREPOZNATLJIVI PO DOBRIM SPORTISTIMA

Foto: Ministarsvo prosvjete

Škola je prepoznatljiva po dobrim sportistima koji su prezentovali školu, grad i državu na raznim takmičenjima. To se isto odnosi na učenike koji su ostvarili zapažene rezultate u drugim oblastima kao što su takmičenje u recitovanju, škola budućnosti, humanitarne aktivnosti i mnoge druge.

U okviru škole formirano je nekoliko klubova i sekcija kao što su Klub mladih istraživača, Sportsko društvo, Šahovska sekcija, Debatni klub, Dramski studio i recitatorska sekcija, Sekcija za strane jezike, Ekološka sekcija, Klub prve pomoći, Klub dobrovoljnih davalaca krvi i Likovna sekcija.

Cilj ovog načina rada je podsticanje učenika na samostalni rad, razvijanje njihove kreativnosti, da pSrednja medicinska školazogovirodubljuju znanja iz pojedinih nastavnih predmeta kao i socijalizacija učenika.

“Činjenica je da smo svi doživjeli otvaranje Medicinske škole u Beranama kao ključni prioritet obrazovanja kadrova iz oblasti zdravstva sa nadom da će trajati onoliko koliko će biti ljudsko nastojanje da se unaprijedi zdravlje čovjeka i razvoj medicinske nauke uopšte. Cilj nam je bio svih ovih godina da mijenjamo uslove života i rada u školi, kao i u sredini i društvu u cjelini. Danas kada pokušavamo da rekapituliramo pređeni 23-godišnji put rada i razvoja škole, nameće se osnovni zaključak da je Medicinska škola dala ogromni doprinos školovanju i osposobljavanju raznih profila kadrova za potrebe medicinskog sistema”, ističu iz ove škole.

U svim fazama razvoja, naglašavaju, uvijek su nailazili na razumijevanje Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za školstvo, ali i lokalne sredine u donošenju strateških odluka, formiranju obrazovnih programa, kao i u podršci konceptu razvoja naše škole.

STEKLI UGLED U REGIONU I ŠIRE

Foto: Ministarsvo prosvjete

“Uvjeren sam da će tako biti i dalje. Škola je prepoznatljiva po ulaganjima u razvoj kvalitetnih i inovativnih programa u širokom spektru vannastavnih aktivnosti. U vremenima uzburkanih ekonomskih promjena stvorila se osnova za izvođenje i unapređivanje nastave po kojima je stekla visok ugled u regionu i šire. Za sve ovo zasluženi su svi zaposleni, kao i svi oni koji su radili i bili u vezi sa školom u ranijem periodu: nastavnici, direktori, školski odbori, savjeti roditelja, učenici i njihovi roditelji i svi drugi koji su doprinijeli da škola bude među najboljima u Crnoj Gori”, istakli su iz te obrazovne ustanove.

Imaju, kako kažu, viziju prestižne škole i dovoljno strpljenja da kontinuirano ispunjavaju standarde kako bi postali dobar model rada.

“Ojačali smo temelje Medicinskoj školi, kreiraćemo našu vlastitu tradiciju, promovisati i zastupati humanost, mjeriti uspjeh vrijednostima kojima ćemo obogatiti živote drugih i permanentno podučavati učenike, jer imaju neotuđivo pravo na obrazovanje. Želimo da budemo prepoznatljivi po modernom obučavanju, standardima i opremi, da pružamo mladim ljudima relevantne i savremene kvalifikacije koje obezbjeđuju posao i daju mogućnost napredovanja u profesionalnoj karijeri”, istakli su iz beranske SMŠ “Dr Branko Zogović”.

Send this to a friend