Društvo

Testiranje na HIV i hepatitise od 23. do 30. novembra

Institut za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedjeljnu akciju dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na HIV i savjetovanja na hepatitis sa testiranjem uz uput izabranog ljekara, saopšteno je iz Instituta.

Akcija testiranja na HIV i hepatitise sprovodiće se u Institutu za javno zdravlje od 23. do 30. novembra 2018. godine u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od osam do 20 sati.

Kako navode iz Instituta, testiranje ključnih populacija će se obavljati u saradnji sa Nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije.

“Od 23. do 30. novembra 2018. godine u Evropi se, po šesti put, obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative. Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja na HIV i hepatitise je podizanje svijesti o značaju testiranja na HIV i hepatitise i rano otkrivanje bolesti, kao i ukazivanje na značaj povećanja pristupačnosti testiranja onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija”, kazali su oni.

Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative „HIV in Europe“ i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise.

“Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu. Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom 2017. godine u akciji je učestvovalo više od 600 organizacija iz 53 zemalje evropskog regiona”, objašnjavaju oni.

Tema ovogodišnje akcije je „Testiraj. Liječi. Zaštiti“, a cilj je povećanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i hepatitis, što vodi ka ranijem otkrivanju infekcije, ranijem započinjanju liječenja i unapređenju kvaliteta života inficiranih osoba, a kod inficiranih hepatitisom C i do izliječenja.

Send this to a friend