Društvo

U Beranama zatvoreni parkovi, izletište i pista

Beranski Opštinski tim za zaštitu i spašavanje odlučio je da od sjutra privremeno zatvori izletište kod spomen parka na Jasikovcu, kao i četiri gradska parka – Cvjetnog, parka pored Hrama, velikog parka pored Lima i parka u Mjesnoj zajednici Stari grad.

Iz Opštinskog tima su podsjetili da se naredbom koju je donijela Vlada zabranjuju okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima, a preporukama je jasno stavljeno do znanja da građani, osim u slučaju prijeke potrebe, treba da ostanu kod kuće.

“S tim u vezi Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Berane je u cilju sprečavanja širenja virusa KOVID -19 donio privremene mjere koje podrazumijevaju zabranu korišćenja parkova i park šuma na području Berana”, naglasili su.

Mjerama je zabranjeno i korišćenje šetališta u ulici Mira i slobode, poznatijeg kao gradska obilaznica pored Lima.

“Takođe je zabranjeno i korišćenje aerodromske piste u svrhu rekreacije i sporta, kao i saobraćaj za motorna vozila na ovom prostoru. Imajući u vidu da je na petoj sjednici Opštinskog tima konstatovano da se socijalna distanca u većini slučajeva ne poštuje, osim za vrijeme trajanja zabrane kretanja, onda je iz tog razloga donijeta naredba da se šetalište na obilaznici i prostor beranskog aerodroma zabrane za korišćenje do isteka naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, ističu.

Dodatni razlog za takvu odluku je i to što će aerodromski prostor u narednom periodu, ukoliko se ukaže potreba, koristiti specijalni avioni prilikom gašenja požara u nepristupačnim djelovima opštine do kojih ne mogu doći vozila beranske Službe zaštite i spašavanja.

“Ovim mjerama želimo da istaknemo koliko je, u ovom trenutku, važno da naši građani ostanu kućama i na sigurnom. Znamo da su ove mjere za sve nas opterećujuće, ali molimo građane da shvate da su ovo nužne mjere kako bi zaštitili njihovo i zdravlje najugoženijih građana naše opštine”, dodaju iz Opštinskog tima i navode da građani koji iz zdravstvenih razloga moraju da pješače treba da se obrate nadležnom ljekaru i Upravi policije za potrebnu saglasnost.

Mjere važe od sjutra, 9. aprila, od devet sati do prestanka važenja naredbi Vlade.

Nepostupanje po mjerama Vlade podliježe krivičnoj odgovornosti.

Iz tima još jednom apeluju na sugrađane da se pridržavaju Naredbe kako bi mogućnost pojave i širenja virusa KOVID -19 sveli na minimum.

“Napominjemo da u Beranama do danas, prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore i beranske Opšte bolnice, nije registrovan nijedan slučaj koronavirusa”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend