Društvo

Virus puni podgoričke domove zdravlja

U ambulantama podgoričkog Doma zdravlja posljednjih nedjelje povećan je broj pacijenata koji ljekarsku pomoć uglavnom traže zbog simptoma karakterističnih za akutne respiratorne infekcije. Nedjeljno, kazala je za Dnevne novine izabrana doktorica za odrasle u podgoričkom Domu zdravlja dr Milena Cojić Rovčanin, izabrani doktori otprilike pregledaju između 50 i 75 pacijenata sa simtomima akutne respiratorne infekcije.

“Simptomi prisutni kod većine tih pacijenata su bol u grlu, kašalj sa ili bez iskašljavanja sekreta, povišena tjelesna temperatura, bol u kostima i mišićima i drugo”, pojasnila je Cojić-Rovčanin.

Ljekarsku pomoć, dodaje, traže i mlađi i stariji pacijenti.

“Kod starijih su obično češće komplikacije u vidu upale pluća. Ono što je dobro jeste da je znatan broj starijih pacijenata vakcinisan protiv gripa pa se stiče utisak da je broj oboljelih i učestalost komplikacija znatno niža u odnosu na prethodne godine”, naglasila je Cojić-Rovčanin.

Akutne respiratorne infekcije uglavnom su izazvane respiratornim virusima i, kako ističe, antibiotici u tom slučaju ne pomažu.

“Pacijentima se savjetuje da miruju, da uzimaju dovoljno tečnosti i simptomatsku terapiju koja u najvećem broju slučajeva uključuje lijekove protiv bolova i povišene tjelesne temperature. Ne postoji način da se dužina trajanja simptoma smanji zbog čega je najbitnije da se organizam odmara i da se izbjegne nastanak komplikacija”, naglasila je Cojić-Rovčanin.

Ona dodaje da pacijenti često misle da ukoliko dobiju antibiotsku terapiju da će to zaustaviti i otkloniti sve simptome akutne respiratorne infekcije.

“To je zabluda. Simptomi akutne respiratorne infekcije obično traju od sedam do 10 dana. Ukoliko traju duže treba se javiti ljekaru. Takođe ukoliko su simptomi bolesti od početka jako izraženi i daju tešku kliničku sliku ne treba čekati već se odmah javiti ljekaru”, savjetovala je Cojić-Rovčanin.

Da bi zdravi ostali, za februar, neuobičajeno visokim temperaturama, kako kaže, treba voditi računa prije svega o imunitetu.

“Kao što uvijek ljekari naglašavaju o imunitetu treba voditi računa tokom cijele godine. Redovan san, fizička aktivnost, konzumiranje dovoljnih količina voća i povrća predstavljaju najbolji način kako možemo pomoći našem imunitetu. U toku ovih februarskih dana kada je sezona respiratornih virusa aktuelna savjetujemo da se izbjegava boravak u prostorijama u kojima borave lica koja već imaju respiratornu infekciju, da se te prostorije što češće provjetravaju, da se održava higijena kako prostorija tako i ruku”, savjetovala je Cojić-Rovčanin.

Send this to a friend