Društvo Ministar prosvjete sastao se sa predstavnicima Sindikata prosvjete

Vojinović: Prioritet Ministarstva pronalazak rješenja za poboljšanje materijalno-pravnog statusa prosvjetnih radnika

Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinović, danas je u prostorijama Ministarstva održao sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Sindikata, Radomirom Božovićem. Vojinović je saopštio da je “apsolutni prioritet Ministarstva pronalazak optimalnog rješenja, u okviru zakonskih mogućnosti za poboljšanje materijalno-pravnog statusa prosvjetnih radnika”.

Sastanku su takođe prisustvovali sekretarka Ministarstva, Jovana Ostojić, načelnik Direkcije za strategije, normativno-pravne poslove i harmonizaciju, Mijajlo Đurić, načelnica u Direktoratu za tercijarno obrazovanje Milica Žižić, kao i savjetnici u Direkciji za finansije, Jelica Đurić i Ivan Zvicer. Ispred Sindikata, učešće na sastanku su uzeli predsjednik Gradskog odbora SPCG Podgorica Jovan Drašković, potpredsjednici SPCG Stanka Vukčević i Biljana Mosurović i predsjednik Glavnog odbora SPCG Oliver Jakovljević.

Ministar Vojinović je izrazio zadovoljstvo na prilici da se na ovom nivou otvoreno razgovara o krucijalnim pitanjima u oblasti prosvjete, ali i uvjerenje da ovaj sastanak predstavlja početak uspješne saradnje. Ovom prilikom Vojinović je izjavio da je upoznat sa problemima sa kojima se prosvjetni radnici suočavaju dugi niz godina, a koji se posebno odnose na neadekvatan ekonomski položaj, uz konstataciju da se taj status može i mora poboljšati zajedničkim zalaganjem kako Ministarstva prosvjete i Sindikata, tako i drugih relevantnih institucija.

Predsjednik Sindikata prosvjete, Božović saopštio je da Sindikat u Ministarstvu prosvjete vidi pouzdanog partnera i saradnika u ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je dobrobit prosvjetnih radnika u Crnoj Gori. Takođe, Božović je iznio glavne probleme i izazove sa kojima se zaposleni u prosvjeti suočavaju, kao i konstruktivne predloge za njihovo rješavanje. Jedan od njih je, po riječima Božovića početak rada na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, te formiranje Radne grupe sačinjene od predstavnika Ministarstva i Sindikata, koja bi se sastajala namanje jednom mjesečno i rješavala sve tekuće probleme zaposlenih u prosvjeti.

On je posebno istakao problem statusa defektologa nastavnika kojima je umanjen koeficijent zarade, kao i potrebu regulisanja prevoza za prosvjetne radnike koji putuju, kroz zakonska rješenja. Takođe, Božović je apostrofirao mogućnost uvođenja obavezne jubilarne nagrade za prosvjetne radnike.

Vojinović je zahvalivši se na iscrpnom izlaganju predsjednika Sindikata prosvjete saopštio da je apsolutni prioritet Ministarstva pronalazak optimalnog rješenja, u okviru zakonskih mogućnosti za poboljšanje materijalno-pravnog statusa prosvjetnih radnika. On se saglasio da prevoz predstavlja veliki problem na koji će Ministarstvo biti fokusirano u narednom periodu. U tom smislu, Vojinović je predočio da je prepoznata potreba za izmjenom kako Granskog kolektivnog ugovora, tako i ostalih zakonskih propisa u oblasti prosvjete, u cilju izjednačavanja norme časova na svim nivoima obrazovanja i unapređenja položaja zaspolenih u prosvjeti.

„Spreman sam da prisustvujem narednoj sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete i direktno čujem od većeg broja vaših predstavnika pojedinosti o temama koje smo danas otvorili, kako bi se saradnja intenzivirala na različitim nivoima, te kako bismo zajednički došli do odgovarajućeg modela i zadovoljili potrebe naših prosvjetara”, poručio je ministar Vojinović.

Send this to a friend