Društvo

Vukica Jelić od države naplatila 7.000 eura zbog uskraćivanja zarade

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić naplatila je prošle godine od Vlade Crne Gore 7.298,79 eura, jer joj je od 2008. uskraćivan dio zarade. U periodu kada joj je uskraćivan dio zarade direktor ZZZ bio je njen suprug, tada i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), a sada državni revizor Zoran Jelić, piše Dan.

Zoran Jelić je na čelu ZZZ bio od 2008. do 2012. godine, a nakon toga na funkciji ga je zamijenila njegova supruga Vukica koja je tu poziciju pokrivala od 2012. do 2016. godine.

Vukica Jelić je u izjavi za Dan kazala da joj je novac isplaćen po osnovu rješenja Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, a ne na osnovu sudske presude.

“Spor su pokrenuli svi zaposleni u ZZZ, nijesam samo ja. Nama zbog kolektivnog ugovora nijesu ispoštovana neka prava kao zaposlenima. To je konačno riješeno poslije dugog vremena, a te su obaveze datirale još iz 2008. godine”, objasnila je Jelićeva.

Njen prihod je naveden u izvještaju o imovini i prihodima njenog supruga, gdje piše da je novac prihodovala po osnovu sudske presude. Međutim, Jelićeva je to negirala i istakla da je u pitanju greška.

“Agencija je tu intervenisala jer je na snazi bio kolektivni ugovor koji nije promijenjen i onda su nam 2008. smanjene plate, što je bilo suprotno tom ugovoru. Zato je pokrenut spor kod Agencije gdje su takvi procesi brži i jeftiniji. Kada je spor pokrenut, ja sam iz ZZZ već bila prešla u Ministarstvo rada i socijalnog staranja i radnici su me zvali i pitali da li želim da im se pridružim u kolektivnom sporu koji je pokrenulo oko 300 ljudi, među kojima su zaposleni neki koji su u međuvremenu penzionisani”, navela je Jelić.

Ona je potvrdila da je zaposlenima uskraćen dio zarade i za vrijeme njenog i mandata njenog supruga.

“Moj suprug nije učestvovao u postupku koji smo pokrenuli pred Agencijom jer je on u isto vrijeme bio i poslanik i njemu je isplaćivana plata do poslaničke. Radnici su, na drugoj strani, iskoristili pravo da im se vrati ono što im je uskraćeno”, pojasnila je Jelić.

U imovinskom izvještaju njenog supruga navodi se da Jelić u Državnoj revizorskoj instituciji ima platu od 1.653, dok njegova supruga u Ministarstvu zarađuje 1.481 euro. Jelić je lani prihodovao 600 eura od rada kao konsultant u „Kraft NTT”. Takođe, Vukica Jelić je od Ministarstva dobila oko 1.000 eura na ime „drugog prihoda”.

Prema podacima iz imovinskog kartona, Vukica Jelić posjeduje stanove od 85 i 71 metar kvadratni. Jelići su prijavili i da imaju akcije u Prvoj banci, Ulcinjskoj rivijeri Euro fondu.

Zoran Jelić prijavio je dva kredita od 60.000 i 10.000 eura, za koje mu je mjesečna rata 336, odnosno 17 eura. Njegova supruga Vukica je dužna 60.000 i mjesečna rata joj je 331 euro.

Zoran Jelić nije dao odobrenje Agenciji za sprečavanje korupcije da mu se kontrolišu eventualni bankovni računi.

Send this to a friend