Ekonomija

Berane: Drvo kao materijal za sušenje

U okviru Javnog poziva za učešće u programu državne pomoći – Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori u 2016. godini, koji realizuje Ministarstvo ekonomije, sredstva su dodijeljena za realizaciju šest projekata, među kojima i projektu “Naše šume su naše“, klastera drvoprerađivača iz Berana.

U okviru realizacije projekta “Naše šume su naše“ koga realizuje NVO “Udruženje drvoprerađivača Berane“ za preduzetnike i ostale zainteresovane  organizovano je predavanje/radionica na temu “Drvo kao materijal za sušenje, uređaji i tehnika sušenja”.

Predavanje/radionica je održano u JU SSŠ “Vukadin Vukadinović“ u Beranama. Predavač je bio dipl. ing šumarstva za drvnu industriju Milan Spasojević, profesor u penziji.

Pri odabiranju teme za predavanje/radionicu predavač je imao u vidu nivo prethodnog stručnog obrazovanja preduzetnika. Predavač je ranije radeći na Projektu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore “Analiza potreba u drvopreradi” bio u prilici da obiđe veliki broj firmi na Sjeveru Crne Gore (Berane, Rožaje, Bijelo Polje, Plav i Pjevja). To mu je pomoglo da za njih odabere prikladnu i interesantnu temu koja je pokrila građu, najznačajnije osobine drveta, uređaje i tehniku sušenja.

Polaznici su konkretnije upoznati sa drvetom kao specifičnim materijalom za sušenje, njegovom makroskopskom, mikroskopskom i submikroskopskom građom što ima uticaja na tehnologiju sušenja. Prezentirane su im specifičnosti građe četinara i lišćara i njihov uticaj na prosec sušenja drveta. Posebno je o obradio vlažnost drveta, utezanje i bubrenje, higroskopnost i anizotropnost drveta kao materijala.

Poseban akcenat je dat na vodu u drvetu: slobodnu, vezanu i hemijski vezanu, i na  procese koji se dešavaju u drvetu kao posljedica promjene sadržaja navedenih vrsta vlage (promjena mase, promjena dimenzija, deformacije oblika i sl).

U zasebnoj cjelini su obrađeni osnovi sušenja drveta, prirodno i vještačko (tehničko), pojam i karakteristike. Obrađeni su parametri sušenja: temperatura vazduha, brzina strujanja vazduha, relativna vlažnost vazduha i vlaga ravnoteže, ukazano na njihov značaj pri sušenju, uticaj na brzinu i kvalitet sušenja. Takođe su prezentirani i mjerni instrumenti koji se koriste u cilju mjerenja parametara  i kvalitetnog vođenja sušenja. Prezentirani i objašnjeni grafikoni koji se koriste kod utvrđivanja relativne vlage vazduha i utvrđivanja vlage ravnoteže.

Polaznicima su u okviru prezentacije u Power Pointu prikazani presjeci komornih i kondenzacionih sušara, objašnjen princip rada, tehnika vođenja sušenja, prednosti i nedostaci. Upoznati su sa pojmom režima sušenja, vrstama režima, tehnikom sastavljanja. Prezentiran je i analiziran režim  sušenja  okrajčenih dasaka smrče/jele određenih karakteristika.

Prezentirani su i analizirani troškovi sušenja drveta. Ukazano je na parametre od značaja na trajanje sušenja i analizirani su parametri od uticaja na trajanje  sušenja. Na kraju su putem slike prezentirane najčešće greške sušenja, ukazano na uzroke nastajanja, determinaciju i kako izbjeći njihovo nastajanje..

Cij predavanja/radionice je pored ostalog bio i upoznavanje polaznika sa stručnom terminologijom koja pokriva ovu temu kako bi u budućem radu kroz proces samoobrazovanja mogli da lakše stiču znanja i vještine iz oblasti drvoprerade. Polaznici predavanja/radionice  su ispoljili veoma jaku zainteresovanst i utisak je da je odabrana tema sadržajem i obimom bila za njih pun pogodak. Posebno je bila interesantna oblast koja se odnosila na građu i osobine drveta od značaja za sušenje.
Podsjećamo, aktivnosti podrške razvoju pomenutih klastera dio su projekta “Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori”, koji od februara 2016. godine zajednički finansiraju i sprovode Ministarstvo ekonomije, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Bijelo Polje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Send this to a friend