Ekonomija

CEDIS ulaže 50 miliona eura u distributivnu mrežu

foto: Portal Analitika

Kvalitet snabdijevanja građana električnom energijom može biti bolji, ocijenila je juče ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dodala da će 50 miliona eura, koje je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) opredijelio za ulaganje u mrežu, smanjiti broj i trajanje prekida.

Izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, je kako piše Pobjeda, rekao je da je ta kompanija svjesna činjenice da, pogotovo u ruralnim područjima, kvalitet napajanja građana nije na zadovoljavajućem nivou.

“Nisam zadovoljna ni kao građanin, ni kao resorna ministarka kvalitetom snbdijevanja električnom energijom, jer da jesam ne bih bila danas u CEDIS-u i ne bismo već neko vrijeme razgovarali kako da sa ograničenim sredstvima damo najbolje efekte”, kazala je Sekulić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa menadžmentom CEDIS-a.

Navela je da je distributivna mreža projektovana za manji broj korisnika i dodala da će morati da se prilagodi zahtjevima.

“Što smo dalje od Podgorice i određenih turističkih centara, kvalitet snabdijevanja je slabiji”,  rekla je Sekulić i dodala da dugo nije ulagano u mrežu.

Podsjetila je da ministarstvo i CEDIS već nekoliko mjeseci pripremaju program revitalizacije niskonaponske mreže i da je za to CEDIS opredijelio 50 miliona eura za naredne tri godine.

“Sa tih 50 miliona CEDIS namjerava da popravi kvalitet snabdijevanja građana. Namjera nam je da u naredne tri godine određeni broj dalekovoda, vazdušnih vodova popravimo i smanjimo broj i trajanje prekida”,  rekla je Sekulić i objasnila da se ne radi o klasičnoj zamjeni stubova i žice, već da će ovaj projekat da bude mjeren indiktorima koji govore o kvalitetu snabdijevanja.

Precizirala je da svaki euro koji bude uložen u mrežu mora biti opravdan brojem prekida, dužinom trajanja i kvalitetom naponskog nivoa koji koriste građani. Istakla je da je značajna tema priključenja na mrežu.

“Namjera ministarstva je da u narednom periodu, a pokušaćemo do kraja godine, iniciramo izmjenu određenog broja propisa kako bismo pojednostavili proces priključenja potrošača na mrežu”, kazala je Sekulić.

Đukanović je rekao da su u CEDIS-u svjesni činjenice da, pogotovo u ruralnim područjima, kvalitet napajanja građana nije na zadovoljavajućem nivou.

“Kroz komunikaciju sa Vladom i ministarstvom osmišljen je ovaj projekat kako bismo u relativno kratkom periodu uložili oko 50 miliona eura s ciljem smanjenja trajanja i broja prekida, kao i da se poboljšaju naponske prilike građanima na periferiji grado va i centara”,  objasnio je Đukanović i naglasio da je i mreža bila zapostavljena u korist turističke regije, tako da je kvalitet te usluge suviše nizak.

“Priključenja na mrežu su jedan od najsloženijih procesa u CEDIS-u. Donijeli smo neke zaključke i nadam se da ćemo doći do novih rješenja koja će skratiti vrijeme priključenja novim korisnicima”,  dodao je Đukanović.

Send this to a friend