Ekonomija

Crna Gora i Azerbejdžan jačaju saradnju, planirano povećanje nivoa robne razmjene

Druga sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju izmedju Vlade Crne Gore i Vlade Azerbejdžana  održana je  24 i 25. juna 2019. godine u Bakuu, Azerbejdžan, u okviru  bilateralne posjete predsjednika  Vlade Crne Gore Duška Markovića.  Istim povodom organizovan je biznis forum  crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika.

Delegaciju Crne Gore je predvodila ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Kao rezultat rada navedene komisije potpisan je Protokol druge sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Azerbejdžana, kojim su definisani konkretni modaliteti saradnje, u oblastima koje su prepoznate kao obostrano korisne, kao sto su: trgovina, investicije, industrija, energetika, saobraćaj, turizam, zaštita životne sredine, poljoprivreda, nauka, prosvjeta, rad i socijalno staranje.

Tokom održavanja Mješovite komisije, ministarka ekonomije se sastala sa kopredsjednikom komisije sa azerbejdžanske strane, Sahil Babayevim.

Izražavajuci zadovoljstvo usled prisustva velikog broja azerbejdžanskih investicija u Crnoj Gori,  ministarka je istakla da u narednom periodu treba raditi na istraživanju potencijala za povećanje nivoa robne razmjene, koji još uvijek nije na zavidnom nivou.

Sekulić je  pozdravila inicijativu kolega iz Azerbejdžana da se u Crnoj Gori otvori Azerbejdžanska trgovinska kuća i istakla spremnost Crne Gore da sa Azerbejdžanom podijeli svoja iskustva i ekspertizu stečenu u procesu pristupanja Svjetskog trgovinskoj organizaciji.

M.D. 

Send this to a friend