Ekonomija TAKAŠI KIMURA, KONSULTANT JAPANSKE AGENCIJE ZA MEĐUNARODNU SARADNJU

Crnogorska preduzeća da budu sigurna u svoj proizvod

Mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori najprije treba da budu sigurna u svoj proizvod, jer samo ukoliko je kvalitetan i konkurentan lako će ući na bilo koje tržište u okviru EU, smatra Takaši Kimura, konsultant Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA. On je u razgovoru za Dnevne novine ukazao da pristupanje EU znači i veći broj konkurenata.

“Mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori se razvijaju, ali postoji još dosta prostora za njihovo poboljšanje. Moglo bi se reći da preduzeća u Crnoj Gori nemaju dovoljno samopouzdanja kada je riječ o pristupu evropskom tržištu. Što se tiče upravljanja proizvodnjom i kako koristiti na najbolji način ljudske resurse, to su oblasti u kojima Crna Gora ima dosta potencijala za razvoj i poboljšanje”, rekao je Kimura, ističući da preduzeća putem mentoringa mogu postati konkurentnija na evropskom tržištu.

JICA je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije realizovala projekat o uspostavljanju i promociji mentoring usluga u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana, kroz koji je obučeno ukupno 30 mentora. Oni su besplatne usluge mentoringa do sada pružili za 58 preduzeća.

Kimura objašnjava da je zadatak mentora, koji dolaze iz sistema lokalnih uprava, da se fokusiraju na najvažnije tačke za rast i razvoj preduzeća.

“S obzirom na to da su vlasnici, direktori preduzeća zauzeti različitim aktivnostima, tu su mentori koji mogu pomoći da se usredsrijede i fokusiraju na najbitniju tačku za dalji rast i razvoj. Ono što želimo putem mentoringa je da promijenimo način razmišljanja u Crnoj Gori. Mentori su uspjeli da uspostave dobru komunikaciju sa korisnicima i jedni i drugi su postali otvoreniji u cjelokupnom procesu mentoringa”, naglasio je Kimura, dodajući da mentori nijesu osobe koje istražuju kompaniju, već su tu da pomognu preduzeću.

Japanski konsultant dodaje da je mentoring servis obrazovni sistem za Crnu Goru i dobra šansa za učenje kako da se posluje i upravlja kompanijom. Prema riječima Kimura, kombinacijom poslovanja i mentoringa direktori i menadžeri mogu naučiti kako da upravljaju vlastitim biznisima. On je kazao i da JICA radi na kreiranju mreže koja će pokriti cijelu Crnu Goru.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje evropskim fondovima Radosav Babić rekao je da oko 99 odsto firmi u Crnoj Gori čine mikro, mala i srednja preduzeća.

“Taj procenat je jako sličan procentu tih preduzeća u državama članicama EU. Ne tako mali procenat je i onih koji iz mikro prelaze u mala preduzeća, iz malih u srednja i određeni broj srednjih preduzeća koja prelaze u velika”, kazao je Babić Dnevnim novinama.

Prema podacima Poreske uprave, kako je naveo predstavnik Ministarstva ekonomije, broj malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori porastao je prošle godine deset odsto u odnosu na 2017, odnosno više od 60 odsto u odnosu na 2011. godinu.

“Konstantan rast broja preduzeća u Crnoj Gori ukazuje na to da je ambijent koji je kreiran za razvoj preduzetništva dosta povoljan, da pored niskih poreskih stopa i pored brojnih programa koje nudimo, ne samo sa nivoa Ministarstva, nego i od drugih institucija, biznis ambijent nudi dosta toga za razvoj privatnog sektora”, istakao je Babić.

On je naglasio i da su istražavanja nezavisnih eksperata pokazala da je program mentoringa uticao na povećanje broja zaposlenih za sedam, dok su ukupni prihodi malih i srednjih preduzeća porasli 1,71 odsto.

“Zadovoljni smo mi i mentori, a prema nedavno objavljenom i realizovanom istraživanju, zadovoljne su i kompanije, što je i suština realizacije ovog i drugog programa koje realizuje Ministarstvo ekonomije”, zaključio je Babić.

Send this to a friend