Ekonomija

Crnogorski pomorci od dvojnih ugovora za plate do uslova na brodovima koje definiše ITF

Foto: Primorski.me

Prvi put država Crna Gora definiše uslove života i rada pomoraca na brodovima sa pravilima međunarodne federacije transportnih radnika ITF-a. Pomorci koji rade na brodovima Barske i Crnogorske plovidbe preko Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, Granskim kolektivnim ugovorom su pod zaštitom su ITF-a, prenosi Primorski portal.

Ovo je, kako za Primorski portal ističe predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore Agim Mila, prvi tripartitni granski kolektivni ugovor u državi, što ga, pored specifičnosti njegovog sadržaja, čini posebnim u odnosu na sve ostale granske kolektivne ugovore u Crnoj Gori.

Nezavidan položaj pomoraca iz Crne Gore decenijska je problematika, a mnogi od njih da bi se ukrcali na brodove kompanija koje su u vlasništvu države morali su potpisivati dvojne ugovore za plate. Jedan po standardima ITF, a drugi na osnovu kojeg su primali znatno manje plate.

Sa Predlogom Kolektivnog ugovora za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi upoznata je Vlada Crne Gore, a državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, naveo je da dokument predstavlja doprinos unaprijeđenju statusa crnogorskih pomoraca na brodovima u međunarodnoj plovidbi. Kolektivni ugovor uvažava međunarodno preuzete obaveze, koji će, kako je ocjenio Šahmanović, značajno unaprijediti status pomoraca iz Crne Gore.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore mr Agim Mila objašnjava za Primorski portal da Granskim kolektivnim ugovorom za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi se propisuju minimalni standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi.

“Njime se, prvi put, na državnom nivou, definišu uslovi života i rada na brodovima u skladu sa pravilima ITF-a, čime pomorci koji rade na brodovima Barske i Crnogorske plovidbe postaju, preko ovog sindikata, dio ITF porodice i pod zaštitom su ITF-a. Valja naglasiti ovom prilikom da se radi o Kolektivnom ugovoru koji je bio osporavan i među redovima ovog sindikata i predstavlja prvi granski kolektivni ugovor za pomorce u Crnoj Gori. Štaviše, radi se o prvom tripartitnom granskom kolektivnom ugovoru u državi, što ga, pored specifičnosti njegovog sadržaja, čini posebnim u odnosu na sve ostale granske kolektivne ugovore u Crnoj Gori zbog čega će služiti na ponos pomorcima i ovom reprezentativnom granskom sindikatu pomoraca i dokera Crne Gore”, kazao je za Primorski portal predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore Agim Mila.

Send this to a friend