Ekonomija OD POČETKA GODINE DO KRAJA SEPTEMBRA

Deficit budžeta veći za 80,5 miliona eura

Ilustracija

Deficit budžeta za devet mjeseci iznosio je 333,6 miliona eura ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 80,5 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija, pišu Vikend novine.

U Ministarstvu su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjene i dopune Zakona o budžetu.

“Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mjera u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po građane i privredu rezultiralo je većom potrošnjom”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,17 milijardi eura ili 25,3 odsto procijenjenog BDP-a, što je 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na planirane izmjene i dopune Zakona o budžetu.

“U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 59,8 miliona eura ili 13,3 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 miliona ili 8,3 odsto i to usljed značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru” ukazali su u Ministarstvu.

U izvještaju se navodi da su porezi i doprinosi na zarade zabilježili kumulativan rast od 36,2 miliona ili devet odsto u odnosu na planirane, pri čemu je porez na dohodak veći šest miliona ili osam odsto u odnosu na planirani.

ODSTUPANJE U AKCIZAMA

Kako je rebalansom planirano da će turistička sezona biti na nivou od 60 odsto prošlogodišnje, a plan prihoda po osnovu kategorija koje prvenstveno zavise od prometa postavljen na tom nivou, tako prihodi budžeta od PDV-a i akciza u periodu od januara do septembra bilježe značajno odstupanje u odnosu na plan.

“Odstupanje je zabilježeno i kod kategorije donacije, jer uplata prve tranše od Evropske unije (EU), kao podrške Crnoj Gori u suzbijanju negativnih efekata korona virusa, vrijedne 28 miliona eura, nije izvršena”, kazali su u Ministarstvu.

Send this to a friend