Ekonomija

Deponentima IBM banke za dva dana isplaćeno 7,25 miliona eura

Ilustracija, foto: Pixabay

Od početka isplate u poslovnim jedninicama NLB, Hipotekarne banke i Societe Generale banke  u Podgorici, Fond za zaštitu depozita izvršio je isplatu garantovanih depozita za 324 deponenata Invest Banke Montenegro u stečaju u ukupnom iznosu od 7,25 miliona eura, saopštio je direktor Fonda Predrag Marković.

Kako je istakao, tokom isplate nije bilo ni jednog prigovora.

Isplata depozita klijentima IBM banke počela je u ponedjeljak, tokom kojeg je isplaćeno 4,83 miliona eura.

Od ukupno 2.960 deponenata, njih 2.677 biće isplaćeno preko Fonda do iznosa garantovanog depozita od 50.000 eura, a za iznose veće od toga deponenti će se obratiti stečajnom upravniku za svoja prava. Za isplatu garantovanih depozita potrebno je oko 22,6 miliona eura.

Deponenti sada mogu u roku od tri godine u jednoj od pomenute tri banke podići garantovani depozit. Nakon tri godine, ukoliko neko ne podigne svoj garantovani depozit, moći će da ga preuzme u Fondu. Deset godina nakon početka isplate nastupa opšti rok zastarjelosti i od tada neće moći da podignu depozit.

Podsjetimo, Savjet Centralne banke odlučio je početkom januara da oduzme dozvolu za rad Invest banci Montenegro i pokrene stečaj, dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija. Te dvije banke u vlasništvu su biznismena Duška Kneževića, koji je u bjekstvu i sumnjiči se da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama. Podgorički Interpol zato je zatražio evropskoj centrali u Lionu da raspiše međunarodnu potjernicu za Kneževićem.

Send this to a friend