Ekonomija

Dubrovnik jutros uplovio u luku Bari

“Barska plovidba” i hrvatska “Jadrolinija” ponovo spajaju obale. Brod Dubrovnik u Bari je jutros dovezao 80-ak putnika iz Bara. Time je zvanično, nakon pola godine, ponovo uspostavljen putnički pomorski saobraćaj između Crne Gore i Italije. Za sada će to biti moguće jednom sedmično, utorkom iz Barija i srijedom iz Bara.

“Jedva smo čekali ovaj trenutak, mislim da on nije značajan samo za nas Barane, nego za Crnu Goru uopšte”, kazala je Sanja Tomašević iz Barske plovidbe.

Jutrošnji dolazak broda obradovao je i Italijane.

“Presrećni smo zbog ponovnog uspostavljanja linije sa Barom i Crnom Gorom jer to je država koja nudi optimalne mogućnosti za odmor”, kazao je Renato Pasqualicchio “Barimar” Bari.

“Postoji veliko interesovanje za Crnu Goru, a letova nema pa je dolazak broda sjajna vijest, koja, nadamo se, najavljuje bolje turističke dane”, kazao je Michele Viola “Goodays” Bari.

Za putnike koji su mirnim morem prethodne noći plovili do glavnog grada regije Pulja, susjedna Italija je prozor u svijet.

“Ja sam se oduševio, a mislim i drugi putnici, koji misle da plove brodom, da se i oni raduju tome, jer to nam je jedini prevoz do Italije”, kazao je Šefket.

Turistička putovanja za sada nijesu moguća. Očekuje se da Evropska unija liberalizuje takvu odluku.

“Potrebno je imati PCR test da bi se uopšte ušlo na brod ili QR kod, znači da ste vakcinisani”, kazao je Zoran Simanović menadžer “Jadrolinija”.

Posada broda “Dubrovnik” juče prvi put nije mogla preko crnogorske granice na kopnu, no to nije uticalo na njihove utiske o domaćinima.

“Uvijek nam je drago doći u Bar, drago nam je doći u Bar, drago nam je doći tu, osjećamo se isto kao kući”, kazao je kapetan broda “Dubrovnik” Boren Lupi.

Pomorska veza Bara i Barija datira od 1965. godine i pored brojnih izazova nikada nije prekinuta.

Send this to a friend