Ekonomija

EPCG: Nova politika popusta za domaćinstva

Regionalni centar (Foto: EPCG)

Odbor direktora EPCG je, na 45. vanrednoj sjednici, održanoj u Nikšiću, 6. jula 2022. godine, donio Odluku o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca za period od 1. jula do 30. septembra 2022. godine.

“Navedenom odlukom se odobrava popust za domaćinstva, priključena na elektrodistributivni sistem, koje snabdijeva EPCG, a koja su bez duga za utrošenu električnu energiju na kraju obračunskog perioda. Odlukom su obuhvaćena: Domaćinstva – članovi Zlatnog tima – sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 KWh u visini od 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga, kao i  Domaćinstva – ostali redovni kupci – sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 KWh u visini od 5 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga”, saopšteno je iz EPCG.

Svrha ovakve politike popusta, kako su istakli, jeste podsticanje štednje.

S tim u vezi, EPCG koristi priliku da pozove građane da, polazeći od činjenice da se cio svijet nalazi u stanju energetske krize, racionalizuju potrošnju električne energije.

“EPCG, za sada, ne planira uvođenje restrikcija i povećanje cijene električne energije za domaćinstva, o čemu svjedoči i navedena odluka, s tim što nas na oprez navode kretanja na berzi, gdje cijene dostižu vrtoglavi rast, a postoji i rizik u pogledu mogućnosti da se jave nedostaci”, saopšteno je iz te kompanije.

Ukoliko bi na tržištu zaista došlo do nedostataka električne energije, EPCG ne bi bila u mogućnosti da je kupi, bez obzira na cijenu.

“U  takvoj situaciji, nedostatak električne energije bi, uz neracionalnu potrošnju, nužno vodio restrikcijama. Jasno je, dakle, da postojeću energetsku krizu, koja može potrajati godinama, možemo prevazići samo zajedno, aktivnim djelovanjem kompanija iz energetskog sektora, ulaganjem u nove izvore te štednjom električne energije, odnosno odgovornim ponašanjem svih potrošača”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend