Ekonomija

Hoće li njeguški pršut poskupjeti?

Nikad više nećete doći u situaciju da kupite nešto što se zove “Njeguški pršut”, a da se ispostavi da je to samo imitacija. Upravo to znači današnja vijest da je njeguši pršut prvi crnogorski proizvod zaštićen oznakom kvaliteta.

To za CdM objašnjava proizvođač sa Njeguša, Niko Popović.

“Ovo za nas znači baš dosta. Da se zna već jednom šta je “Njeguški pršut”, a šta su ostali proizvodi koji se prodaju pod istim imenom, jer ima dosta razlike u kvalitetu. Niko nikome ne brani da svoje proizvode deklariše kao cetinjski ili neki drugi pršut, ali ‘Njeguški’ je ‘Njeguški’. Najbitnije od svega je da koliko je marketa po Podgorici koji reklamiraju pršutu po osam, devet eura po komadu, nijedan od tih pršuta što je na akciji nije ‘Njeguški’ po toj specifikaciji. Dakle, marketi sada nemaju ovaj zaštićeni pršut”, kazao nam je Popović.

A, da li oznaka kvaliteta znači da će pršut biti skuplji?

“Neće biti promjena cijena. I sad je cijena našeg proizvoda sigurno 20-30 odsto skuplja od onih što se prodaju po marketima po Crnoj Gori. Razlika je samo ta što se sad kupci ne mogu dovoditi u zabludu da je to ‘Njeguški pršut’. Npr, kilogram “Njeguškog pršuta” košta sedam eura. Komad kocka 11-12 eura. Na akcijama, komad tog koji se predstavlja kao ‘Njeguški’ očišćeni, bez kostiju, prodaje se za devet eura, u cijelo ima i po pet eura”, objasnio nam je Popović.

Pravu njeguška pršuta proizvodi se u njeguškim selima: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i zaseocima Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac.

Send this to a friend