Ekonomija

Hodžić: Stojanović će na sudu morati da odgovara za sve lažne navode

Orhan Hodžić

Član Odbora direktora Air Montenegra Orhan Hodžić najavio je tužbu za povredu ugleda njegove ličnosti za sve, kako je rekao, neistine ispričane protiv njega zadnjih mjesec dana. Kako je kazao za Pobjedu, mjesto člana Odbora direktora nije prihvatio zbog finansijskih interesa, jer se kao dokazan i uspješan poslovni čovjek ostvario mnogo ranije ne samo u avijaciji, nego i u medijima.

“Račune za svoj rad u Odboru direktora ću polagati Vladi, a ne pojedincima i medijima, kojima po svemu sudeći smetaju poslovni uspjeh nacionalne avio- kompanije, pa svojim bombastičnim tekstovima, žele da joj odsijeku krila. Ugovori o poslovnoj saradnji mojih bivših firmi sa nacionalnom avio-kompanijom zaključivani su na osnovu raspisanih tendera na koje je moglo da učestvuje svako pravno lice koje je ispunjavalo propisane uslove, a sve to dok nije bio u Odboru direktora”, poručuje Hodžić.

SNIMAK MONTIRAN

Komentarišući snimak koji je nedavno izašao u javnost, kaže da je montiran i namjera je da se ,,ukalja“ ugled kako njegov, tako njegovih kolega i nacionalne avio-kompanije.

Predsjednik Odbora direktora ove kompanije, kapetan Pavle Ljesar takođe tvrdi da je konstantnim iznošenjem tajni njihove firme nanešena velika šteta i da je to sve počelo od kada njihov bivši član Odbora direktora Vukadin Stojanović nije izabran za izvršnog direktora.

Stojanović je Pobjedi saopštio da je već dovoljno kazao medijima, i da će nam, ukoliko se ukaže potreba, naknadno odgovoriti.

Stojanović je nedavno saopštio da firma Oki Air za račun državnog avio- prevoznika naplaćuje određene usluge od putnika, a novac koji pripada kompaniji ne prijavljuje već ga drži na svom računu. Kaže da za period od juna do decembra nije prijavljeno više od 68.000 eura.

Hodžić demantuje tvrdnje Stojanovića i spreman je da to i dokaže.

“Povrijedio je ugled moje ličnosti. Moje bivše kompanije su mnogo prije radile od Air Montenegra, a moje iskustvo u avijaciji datira punih 30 godina kada sam počeo da ostvarujem svoje snove u ovoj branši, kada se na tom nivou niko u Crnoj Gori njome bavio nije”, poručuje Hodžić.

Dodaje da će kompromitujuće tvrdnje o njemu i njegovim bivšim firmama Vukadin Stojanović imati priliku da dokaže pred pravosudnim organima Crne Gore jer je sve ovo radio planirano i neljudski, onako kako je njemu svojstveno.

“Posebno će morati da odgovara za iznošenje u javnost povjerljivih podataka iz avio-kompanije, s obzirom da je potpisnik izjave o povjerljivosti podataka”, poručio je Hodžić.

Dodaje da je mjesto u Odboru direktora prihvatio zato što hoće da pomogne poslovanje kompanije svojim znanjem i bogatim iskustvom isključivo iz patriotskih razloga i zato što je Vlada to od njega tražila.

“U Odbor direktora nijesam ušao po preporuci bilo koje političke partije. Sarađivao sam i sa Montenegro Airlinesom. Mišljenja sam da je tu kompaniju trebalo sačuvati, ali sada gotovom poslu mane nema, te treba pomoći novoj kompaniji da se očvrsti, stekne ugled i nađe svoje mjesto na evropskom nebu. Kako smo izrazita avio destinacija, samim tim potrebno je uspostaviti što više avio linija – objašnjava Hodžić dodajući da su iz Air Montenegra, prije dvije godine kada je osnovan, tražili od Oki Aira logističku podršku kojom je ponudio svoje resurse na aerodromima u Podgorici, Beogradu, Ljubljani, pa je na tim lokacijama zastupnik te kompanije, ali i kao ugledna turistička agencija, favorizujući njene letove u odnosu na ostale. Kada je Air Montenegro osnovan, više smo mi trebali njemu, nego on nama”, kazao je Hodžić dodajući da je u periodu izuzetnog nepovjerenja od strane korisnika usluga, kao novoj kompaniji, Oki Air tada stavio na raspolaganje sve svoje kapacitete da putnike usmjeri na njihove letove i u tome se uspjelo.

“To me izuzetno raduje. Učinjeno je što je malo ko bio spreman da pruži. Rađeno je to i za druge nacionalne avio-kompanije sa mnogo većom tradicijom i godinama trajanja, poput Adrie Airways, Alitalie, Croatie Airlines, poljskog LOT-a, grčke Aegean koju Oki Air i danas regionalno zastupa”, poručuje Hodžić ističući da je posebna emocija i pažnja bila data Air Montenegru.

“Zato što smo znali da gubitkom prve, ako izgubimo i drugu, za treću kompaniju sigurno više prilike biti neće”, naglašava Hodžić.

Objašnjava da najveća hajka protiv njega počinje kada njegov bivši kolega i bivši član Odbora direktora Stojanović nije ostvario svoje nerealne menadžerske ambicije u Air Montenegru.

“On je u Odbor direktora ušao sa krajnje neiskrenim namjerama, da mu to bude samo prolazna stanica kako bi ostvario neku od njegovih ambicija, želeći da bude u dva navrata izvršni direktor, pa komercijalni direktor ili nešto treće”, objašnjava Hodžić dodajući da njegove prave namjere dolaze do izražaja kada je mješovita komisija, u kojoj nije učestvovao, ocijenila i postavila drugog kandidata.

Tvrdi da je, u međuvremenu, Stojanović sakupljao informacije i montirao pojedine izjave da bi iskonstruisao snimak.

“On ili neko kome je dao logistiku pri čemu je prekršio ugovor, i iznio poslovne tajne kompanije”, objašnjava Hodžić, dodajući da je Stojanović od kandidature odustao povlačeći se neposredno poslije obavljenih intervjua sa svim kandidatima, kada je i sam uvidio koliko zaostaje za najbolje plasiranim.

“Ovaj „vazduhoplovni stručnjak“, kako sebe zajedno sa logističarima naziva, iz komercijalne avijacije odsutan je više od deset godina”, kaže Hodžić dodajući da je u tadašnjoj nacionalnoj avio-kompaniji najveći domet imao kao jedan od pomoćnika komercijalnog direktora.

STOJANOVIĆ I MENTORI

“Od tada do danas nije radio u komercijalnim avio-kompanijama, pa je svoju poslovnu karijeru nastavio u podgoričkoj školi letjenja, koja u svom vlasništvu danas ima jedan jednomotorni avion star preko 40 godina sa kojim baca padobrance”, tvrdi Hodžić dodajući da Stojanović i njegovi mentori nijesu uspjeli da se dočepaju kompanije, pa sada hoće da svi budu gubitnici.

Hodžić ističe da su njegove bivše firme Oki Air ,,čisto, ugledno i veoma transparentno stvarane na zdravim osnovama“, ne samo kod nas, nego i šire.

“Ove firme čiji sam vlasnik donedavno bio, decenijama na svim nivoima zastupaju najuglednije evropske avio-kompanije, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i Evropi. Osnivač i vlasnik sam bio znatno ranije od mog imenovanja u Odboru direktora i po zakonu sam i u roku prenio upravljačka prava, a kasnije i njihovo vlasništvo, dok Stojanović to ni do danas nije uradio. Vlasnik je i izvršni direktor dva privredna društva i to: Airways Scenic & Charter d.o.o. i Airways Aviation Academy d.o.o. Čak nije u zakonskom roku do 31. marta ove godine predao ni izvještaj o prihodima za prošlu godinu što je obaveza svih javnih funkcionera. Po ovome se jasno zaključuje kako sada već bivši javni funkcioner Vukadin Stojanović krši zakon i kako ne djeluje po istom”, poručio je Hodžić dodajući da o tome je li ili nije u konfliktu interesa ne treba da odlučuje Stojanović i njegovi saveznici, već Agencija za sprečavanje korupcije čije rješenje će on, kako tvrdi, bezuslovno poštovati.

“Moje bivše firme su do sada prodale više od 2,7 miliona eura avio karata Air Montenegra, izmirujući na vrijeme i u roku sve svoje obaveze, pa nema razloga da tako ne bude i ubuduće. Ako je taj novac našao put do računa kompanije, naći će i dio novca koji usljed propusta službi iz same kompanije nije usklađen”, poručuje Hodžić, ali i dodaje da će neko zbog toga morati da snosi odgovornost.

Ističe da su troje od njih pet u bordu reizabrani i da će nastaviti na najbolji način da upravljaju kompanijom, a neka se Stojanović zapita zašto nije dobio novi mandat.

SVI IMALI ISTA PRAVA

Predsjednik borda Pavle Ljesar takođe tvrdi da je iznošenjem u javnost poslovno internih i povjerljivih planova i podataka nanijeta velika šteta kompaniji i da je očito da je Stojanoviću jedina ambicija bila da postane izvršni direktor.

“Devet mjeseci smo radili u Odboru direktora. Svi smo imali ista prava i ravnopravni smo bili pred statutom i zakonom. I Stojanović i Škerović su mogli da podnesu prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije, krivičnu prijavu i svaku drugu, ako su smatrali da neka vrsta rada nije dobra. Međutim, oni su skupljali materijal devet mjeseci i iznijeli ga u javnost”, tvrdi Ljesar dodajući da je Stojanović trebao da štiti interese firme, a ne da iznosi prljav veš.

Smatra da je time Stojanović dokazao da nije radio za interese firme nego za svoju ličnu ambiciju. A to što nemamo neke bilanse stanja, ako bude potrebe ja ću lično da tražim da se procedura interne revizije promijeni. Tražiću da mi odgovori izvršni direktor zašto je naša finansijska ili komercijalna služba dozvolila da dođemo u ovakvo stanje, ne zbog Oki Aira, nego i zbog drugih partnera sa kojima sarađujemo – poručuje Ljesar, dodajući da imaju dosta partnera gdje treba da sravnaju stanja i gdje će možda naći određenih manjkavosti.

Na kraju, kako je kazao, ako ne bude mogao da doprinese kompaniji njegova ostavka je uvijek na stolu otvorena.

“Uvijek ću je ponuditi onom ko misli da radi bolje od mene, jer mi ne odgovara ovakav vid poslovanja – podmetanja, montiranja snimaka i kreiranja nepostojećih afera. To nije moj način rada, već red, rad i rezultat. Rodoholičar sam i predajem se 101 odsto za potrebe rezultata To Montenegra kao što sam se davao i Montenegro Airlinesu”, poručuje Ljesar naglašavajući da za 14 godina u crnogorskoj avijaciji nema dana bolovanja i ni sa kim nekorektan odnos.

“Smatram da će sadašnji sastav Odbora direktora da vjeruje u ovu firmu, a onda rezultati moraju doći. Ne sumnjam u njih jer su svi oni ostvareni profesionalci”, zaključuje Ljesar.

Pavle Ljesar
Pavle Ljesar

Karte se uglavnom prodaju preko agencija – rijetko na aerodromu

Hodžić smatra da Air Montenegro treba da saldira sve izvještaje ne samo sa njegovim bivšim firmama nego sa svima sa kojima sarađuje jer je to normalan i sasvim uobičajen proces.

Takođe poručuje da se najveći broj karata proda preko agencija, a ne na aerodromima, kao i da Oki Air ima klijentelu koju je stvarao godinama i samim tim definitivno najbolju prodaju.

“Na aerodromima su mali prometi i prisutnost je uglavnom potrebna zbog nepredviđenih situacija kako bi se našla na usluzi putnicima u slučaju otkazanih letova, kašnjenja i naplate komplementarnih usluga. Obično oni koji ozbiljno planiraju put, jasno je da mnogo ranije kupe karte u agencijama, a sve one su produžena ruka ne samo Air Montenegru nego i mnogim svjetskim kompanijama”, poručio je Hodžić.

Srijetali smo se sa Anžurom, ali i sa Stojanovićem

Na osude koje su im upućene da su se Hodžić i Ljesar sretali sa Anžurom odgovorili su da jesu, ali su se srijetali i sa Stojanovićem koji je bio njihov kolega u bordu i kome je svaki podatak u kompaniji bio dostupan.

“Kako bi danas objasnili da konkurs nije namješten da je upravo Stojanović izabran. Ne poričemo da smo se ja i Ljesar prilikom službenog putovanja u Ljubljani sreli sa Anžurom. Nama kao članovima Odbora direktora je misija i cilj da animiramo što više kandidata da apliciraju za funkcije u izvršnom menadžemntu kompanije. Niko nam ne postavlja logično pitanje, a da li smo se skoro svakodnevno srijetali sa kandidatom Vukadinom Stojanovićem koji je bio naš kolega iz Odbora direktora i kome je svaki podatak u kompaniji bio dostupan.

Kako Stojanović nije dobio što je zamislio, radi sve ovo što radi. Da je bio izabran, šta li bi tek onda radio…”, ističe Hodžić.

Send this to a friend