Ekonomija

Kroz javne radove angažovano 248 nezaposlenih

PJ Berane

U Područnoj jedinici Berane u toku je realizacija drugog dijela Pilot programa “Osnaži me i uspjeću”, u opštinama Berane, Rožaje, Plav, Petnjica i Andrijevica. Izvođači programa su podgorički „Career team“ “HR Partners“ i“ PaMark“

“Program je namijenjen nezaposlenim kojima je potrebna stručna pomoć i podrška u savladavanju identifikovanih prepreka za zapošljavanje. To su, uglavnom, bivše korisnice  naknade po osnovu rođenja troje i više djece, korisnici materijalnog obezbeđenja porodice, kao i ostali teže zapošljivi”, objašnjava načelnica PI Berane Branka Šćekić .

Integracija

Kroz program je angažovano 212 lica: iz evidencije Biro rada Berane 122, 18 lica iz Petnjice, 32  iz Rožaja, 24 lica iz Plava i 15 iz  Andrijevice.

“Nezaposlenim licima je pružena podrška u razvoju psihosocijalnih vještina kako bi podigli nivo samopouzdanja, motivacije i uspostavili pozitivan odnos prema radu, te preuzeli odgovornost za svoje profesionalne izbore i time se podstakli na promjenu”,  ističe Šćekić.

Ona naglašava da je od ukupnog broja učesnika njih 50 odsto nastavilo učešće u programu i aktivno je na tržištu rada, uz podršku Izvođača.

Šćekić navodi da je u toku i realizacija Projekta „ Socijalna i radna integracija osoba sa invaliditetom“.

Obrazovanje

“Dugotrajni cilj programa je adekvatno pružanje podrške pri zapošljavanju lica sa invaliditetom, otvaranjem Centra za profesionalnu rehabilitaciju, što će pružiti kontinuiranu podršku invalidnim licima, uz stručan kadar izvođača “PaMark“ iz Podgorice”,  kaže Šćekić.

U šest opština koje pokriva Područna jedinica Berane, u toku je realizacija programa javnih radova. Kod 35 izvođača uključeno je 248 nezaposlenih.

Po deset nezaposlenih iz beranske evidencije pohađaju obuku za sticanje ključne vještine – kurs engleskog jezika i za zanimanje računovodstveni tehničar.

U saradnji sa izabranim provajderom „ Zopt – om“ iz Podgorice u Rožajama se realizuje obrazovanja i osposobljavanja za zanimanje rukovaoc jednostavnim građevinskim mašinama. Na obuci je 15 osoba iz rožajske evidencije.

Send this to a friend