Ekonomija

Loše perspektive mladih u zapošljavanju

Ilustracija

Mladi u Crnoj Gori su u lošem položaju kada je riječ o zapošljavanju, dok se situacija u pogledu nalaženja posla pogoršala u posljednjih pet godina, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz CGO-a je saopšteno da 76 odsto ispitanika smatra da je status mladih, kad je u pitanju zapošljavanje, veoma ili uglavnom loš, dok samo dva odsto smatra da je veoma dobar.

“Preovladava mišljenje da se situacija u pogledu zapošljavanja pogoršala u posljednjih pet godina, odnosno tako misli 45 odsto ispitanika. Njih 33 odsto je mišljenja da stagnira, dok 17 odsto smatra da je došlo do napretka, pri čemu građani sa osnovnim ili nižim obrazovanjem izražavaju veći pesimizam od ostalih”, navodi se u saopštenju.

Očekivanja da će proces evropskih integracija dovesti do unaprijeđenja situacije u oblasti zapošljavanja procentualno su najveća i prisutna su kod 43 odsto ispitanika, dok 31 odsto misli da će ostati ista, a 17 odsto vjeruje da će se pogoršati.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Znanje i vještine za posao.

Istraživanje je pokazalo da su veze i poznanstva u percepciji građana i dalje najvažniji kriterijum na osnovu kojeg poslodavci zapošljavaju, a tek nakon toga slijede obrazovne reference i kompetencije.

„Ocjene spremnosti poslodavaca da zaposle mlade su podijeljene, a kao uzroci zatvorenosi poslodavaca za mlade najčešće se navode nedostatak radnog iskustva, nepovjerenje poslodavaca u kapacitete mladih, neozbiljnost i nedovoljna posvećenost mladih”, navodi se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo i da građani dominantno vjeruju da država i državne institucije ne rade dovoljno da pomognu mladima pri zapošljavanju, a oštra je podijeljenost u mišljenju o uspješnosti programa stručnog osposobljavanja Vlade.

“Preovlađujući je utisak da mladi preferiraju zapošljavanje u državnom sektoru. Takvog je stanovišta 60 odsto ispitanika, dok po 16 odsto ispitanika smatra da je to privatni sektor odnosno samozapošljavanje. Više od polovine građana smatra da su mladi spremni i da se prekvalifikuju ako će ih to brže dovesti do pronalaženja posla“, rekli su iz CGO-a.

Većina građana, njih 64 odsto, nije imala saradnju sa Zavodom za zapošljavanje pri traženju posla, ali oni koji jesu navode u većini da nijesu uspjeli kroz posredovanje te institucije da pronađu posao, iako navode u većini da je ta saradnja bila pozitivna.

Građani, njih preko 70 odsto, smatraju da bi mladi bili spremni da odu u drugu zemlju zbog zapošljavanja, i to najčešće u Njemačku i Sjedinjene Američke Države (SAD), kao i generalno u zemlje Zapadne Evrope.

Iz CGO-a su kazali da je ohrabrujući podatak da najveći udio građana Crne Gore navodi da je profesiju kojom se bavi izabrao zbog ljubavi ili interesovanja za nju.

Terensko istraživanje je za potrebe CGO-a sprovela agencija Ipsos Strategic marketing na uzorku od 1,12 hiljada ispitanika uzrasta od 15 i više godina.

Projekat Znanje i vještine za posao, sproveo je CGO u saradnji sa Represent Communications, a finansirala ga je Evropska unija (EU) u Crnoj Gori.

A.G.

Send this to a friend