Ekonomija

Milionski promet na Montenegroberzi

Ilustracija

Pad indeksa i milionski promet na Montenegroberzi obilježili su sedmicu u kojoj je usvojena Fiskalna strategija Crne Gore do 2020. godine, kao i izmjene i dopune zakona o akcizama i porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Promet, realizovan kroz 82 transakcije, na sedmičnom nivou je porastao skoro četiti puta na 1,06 miliona eura, najviše zahvaljujući obveznicama Hipotekarne banke. Na Montnegroberzi je u petak prodato oko devet hiljada obveznica Hipotekarne banke za ukupno 891 hiljadu eura.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, oslabio je 3,9 odsto na 833,95 poena, a MONEX 3,3 odsto na 10.767,09 bodova.

Gubile su akcije Ulcinjske rivijere 17,6 odsto na sedam eura, Elektroprivrede 6,5 odsto na tri eura, Rudnika uglja dva odsto na 4,5 eura i Jugopetrla 1,7 odsto na 11,3 eura.

Jugopetrol je prvo polugodište završio sa neto dobiti od 2,58 miliona eura, 15,2 odsto većom u odnosu na isti prošlogodišnji period. Poslovni prihodi preduzeća su porasli na 58,14 miliona eura, dok su rashodi iznosili 55,34 miliona eura.

Na Montenegroberzi su ove sedmice oslabile i dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema 11,3 odsto na 59,4 centa, Željezničke infrastrukture 4,4 odsto na 1,53 centa i Luka Bar 4,2 odsto na 28,74 centa.

Među rijetkim dobitnicima našle su se akcije Budvanske rivijere, koje su ojačale 1,5 odsto na 6,09 eura.

Akcije Crnogorskog Telekoma, koji je završio prvu polovinu godine s neto dobitkom od 2,2 miliona eura, ostale su nepromijenjene na dva eura. Trgovano je i dionicama Plantaža i Port of Adrie, koje su ostale na prošlosedmičnim nivoima od 15 centi, odnosno 13 centi.

Na berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Poslovno logističkog centra Morača, Hotelsko-turističkog preduzeća Atlas hotels group i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, koje su u petak koštale 2,32 eura, odnosno 1,1 eura i 6,91 cent.

Od fondova trgovano je jedino Trendom, koji je neznatno ojačao na 8,72 centa.

Sedmicu je obilježilo usvajanje Fiskalne strategije i izmjena i dopuna zakona o akcizama i PDV-u, koji bi trebalo da doprinesu smanjenje javnog duga i deficita.

Fiskalnom strategijom su, kako je objašnjeno, definisani ciljevi i prioriteti ekonomske politike i izazovi koji su pred Crnom Gorom na putu održivog rasta i prosperiteta, a fokus je na fiskalnoj konsolidaciji, odnosno na mjerama kojima će se ostvariti suficit budžeta i uspostaviti opadajući trend nivoa javnog duga od 2019.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđene su izmjene akciznih stopa kod proizvoda koji ne utiču direktno na standard građana, kao što su duvanski, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera. Za te tri vrste je zakonom utvrđen akcizni kalendar, gdje se akcize povećavaju jednom godišnje, u periodu od ove do 2020. godine.

Osnovne izmjene i dopune Zakona o PDV-u odnose se na povećanje stope sa 19 odsto na 21 odsto, koja će se primjenjivati od 1. januara, što bi trebalo da doprinesde stavranju većih budžetskih prihoda.

Sedmicu je obilježila i informacija o kupovini dijela infrastrukture Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Premijer Duško Marković je, tokom radne posjete Porto Montenegru, saopštio da je konzorcijum koji čine renomirana brodogradilišna kompanija Damen iz Holandije i Adriatic Marinas, otkupio dio infrastrukture Brodogradilišta.

On je dodao da je procedura završena i da su u toku završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije, koja treba da obezbijedi početak rada nove kompanije koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti.

Marković je na premijerskom satu, koji je u Skupštini održan u ponedjeljak, saopštio i da aktivacijom put opcije, odnosno izlaskom italijanskog partnera A2A iz EPCG, nije dovedena u pitanje realizacija projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

„Nesumnjivo je opredijeljenje Vlade da se novi izvor električne energije u Pljevljima mora izgraditi. Naše konkretne aktivnosti na tom planu, a vezano za ugovor zaključen sa češkom kompanijom Škoda Praha, su u toku i traže se rješenja za određeni broj otvorenih pitanja“, rekao je Marković.

Menadžment italijanske kompanije A2A ponudio je Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona EUR, uz otplatu na period od sedam godina.

Početkom ove sedmice uspješno je obavljena dokapitalizacija Atlas banke, sa pet miliona EUR. Dokapitalizacija je obavljena upisom i uplatom akcija u vrijednosti od pet miliona eura.

“Akcije u toj vrijednosti su uplatili Atlas Capital Holding Limited i Atlas Invest Podgorica”, objašnjeno je iz banke.

Skupština akcionara Atlas banke donijela je krajem maja odluku o dokapitalizaciji emisijom akcija zatvorenom ponudom postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine, u maksimalnoj vrijednosti emisije od 12,5 miliona eura.

Send this to a friend