Ekonomija

MORT: Proglašenjem Solane Parkom prirode zaokružen važan proces zaštite

Usvajanjem Odluke o proglašenju Solane Parkom prirode zaokružen je važan proces koji je Vlada Crne Gore preko Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovela tokom protekle četiri godine, vezano za zaštitu jedne od deset najvećih i najmlađih solana na Mediteranu i stanište od globalnog značaja za boravak i gniježđenje vodenih ptica, saopšteno je iz resora ministra Pavla Radulovića.

<<<<Ulcinjska solana proglašena parkom prirode<<<

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma je uz sinhronizovanu akciju sa opštinom Ulcinj i ostalim zainteresovanim stranama i organima, uključujući i međunarodnu javnost, u proteklom periodu pitanju zaštite Ulcinjske solane dalo poseban prioritet, pristupilo mu maksimalno ozbiljno, a sve sa ciljem očuvanja ovog vještačkog ekosistema, jedinstvenog na nacionalnom i međunarodnom nivou”, navode oni.

Podsjećaju da je država Crna Gora u periodu 2015-2018. uložila 1.019.727 eura u očuvanje i zaštitu ekosistema i obnovu infrastrukture na Solani.

Takođe, od avgusta 2015. uspostavljen je model privremenog upravljanja i zaštite lokaliteta od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove koji je obezbijedio fizičku zaštitu Solane, održavanje pumpnog sistema, sanaciju nasipa, kao i monitoring flore i faune.

“Usvojenim planskim dokumentima od strane Vlade u februaru 2017. i Skupštine u julu 2018., tj. Prostorno urbanističkim planom za opštinu Ulcinj i Prostornim planom područja posebne namjene za obalno područje, utvrđena je nesporna i jasna namjena područja Ulcinjske solane, a to je zaštićeno područje (park prirode) i predložena nominacija za upis na Ramsar listu močvara od međunarodnog značaja”, kazali su u Ministarstvu.

Takođe, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u saradnji sa Delegacijom EU preduzelo i aktivnosti na izradi sveobuhvatne Studije zaštite u kojoj su obrađena sva pitanja od značaja za ovaj lokalitet, i koja je kao zakonski preduslov poslužila kao nužna osnova za zaštitu ovog područja.

Konačno, davanjem saglasnosti na Predlog odluke o proglašenju Ulcinjske solane Parkom prirode, a nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova iz Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo je prohodnost da lokalni Parlament opštine Ulcinj na tekućem zasijedanju usvoji ovu važnu Odluku.

“Kako smo tokom protekle četiri godine preduzeli važne korake na zaštiti Solane, nastavićemo da sprovodimo dalje odlučne napore da bi se područje u kontinuitetu štitilo i da bi se njime održivo upravljalo u skladu sa zahtjevima zaštite prirode. Budući da Solana predstavlja područje biodiverziteta od međunarodnog značaja, tj. ispunjava šest od devet kriterijuma za proglašenje Ramsar područjem (močvarnim područjem od međunarodnog značaja), prvi naredni korak koji će Ministarstvo održivog razvoja i turizma preduzeti jeste slanje već pripremljenog Ramsar formulara Sekretarijatu Konvencije za nominaciju lokaliteta za upis na ovu listu”, poručili su iz ovog vladinog resora.

Prema njihovim riječima, ključno pitanje je svakako dalje pitanje upravljanja, kao i obezbjeđenje znatnih finansijskih sredstava za održavanje adekvatnog vodnog režima, kroz dalji remont pumpnih stanica i ostale infrastukture.

“Kako je zaštita prirode, i međunarodna obaveza, a uspostavljanje zaštite nad Solanom kao područjem od univerzalnog biodiverzitetskog značaja važno pitanje na agendi Evropske komisije i brojnih međunarodnih organizacija, značajna je svaka podrška u finansiranju radi uspostavljanja mjera zaštite i promocije prirodnih vrijednosti Solane, obnavljanja proizvodnje soli u adekvatnom obimu, kao i različitih tipova eko-turizma (posmatranje ptica, pješačenje i sl.)”, naveli su oni.

Budući da je „pružanje odgovarajućeg statusa zaštite Solane i efikasno sprovođenje mjera očuvanja koje dovode do poboljšanja statusa njene zaštite“, dio mjerila za zatvaranje Poglavlja 27., čitav proces vezan za zaštitu i upravljanje ovim područjem, Miinistarstvo će, poručuju, nastaviti da transparentno vodi i blagovremeno informiše javnost Crne Gore, Evropsku komisiju, Evropski parlament i ostale zainteresovane subjekte o svim relevantnim informacijama na tom putu.

Send this to a friend